INTERVIU Blaga: PNL va câștiga cel puțin jumătate din capitalele Moldovei; nici în Oltenia nu e cum crede PSD

INTERVIU Blaga: PNL va câștiga cel puțin jumătate din capitalele Moldovei; nici în Oltenia nu e cum crede PSD

Copreședintele PNL Vasile Blaga afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că liberalii vor câștiga alegerile locale din 5 iunie în cel puțin jumătate din orașele reședință de județ din regiunea Moldovei.

Blaga a vorbit și despre eventualele alianțe postelectorale, precizând că, la nivel local, liberalii pot să încheie înțelegeri cu alte partide pentru asigurarea majorității în consilii, mai puțin cu PSD.

Totodată, copreședintele liberal a afirmat că PNL dorește modificarea legii electorale, reiterând faptul că alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar fi mai oportună.

"Eu cred că ar fi fost foarte bine să avem alegerile în două tururi și dintr-un alt motiv: cred că ar fi dat șansă cât mai multor oameni să se pronunțe pentru că, așa, partidele mari sunt avantajate în acest scrutin, ținând cont de modul în care se desfășoară campania electorală, de modul în care se finanțează partidele și de modul în care-și finanțează campania electorală", a spus Blaga.

AGERPRES: Ce scor mizați că vor obține candidații PNL la alegerile locale din iunie?
Vasile Blaga: Am condus atâtea campanii electorale și niciodată nu am avansat procente electorale, și știți asta, dar PNL va câștiga alegerile locale din iunie pentru că are candidați foarte buni în toată țara. Și nu numai pentru că are primari consacrați în foarte multe localități mari, care și-au făcut datoria, dar și pentru că avem candidați foarte buni și acolo unde nu am condus administrațiile publice locale. Sunt două condiții, cred eu, pentru a îți atinge obiectivele în alegerile locale: pe de-o parte, să ai candidați foarte buni iar pe de altă parte, cei pe care-i ai în funcție să fi demonstrat că și-au făcut datoria. Și aici, realitatea este în favoarea PNL. Vă dau un singur exemplu, clasamentul Forbes cu cele mai prietenoase orașe din România pentru mediul de afaceri pe 2016. Pe locul întâi nu este Bucureștiul, care ar trebui să fie ținând cont de potențial. Pe locul întâi este Timișoara, oraș condus de un primar PNL, domnul Robu, pe locul doi este Clujul, condus de un primar liberal, domnul Boc, pe locul trei este Bucureștiul, într-adevăr, pe locul patru este Oradea, condus de alt primar liberal, secretarul nostru general domnul Bolojan și așa mai departe, putem continua. Deci, candidați foarte buni, pe de-o parte, și oameni care și-au demonstrat calitățile de buni administratori acolo unde conduc colectivitățile. Aș vrea să vă mai spun un lucru: au fost acești 26 de ani zone din țară pe care PSD le considera, și era și demonstrat la vot, ca bazine de vot necondiționate pentru ei, mă refer la Moldova, la Oltenia. Lucrurile nu mai stau așa, pentru că PSD nu a făcut nimic pentru oamenii respectivi. Ori, eu pot să spun că vom câștiga cel puțin jumătate din capitalele județelor din Moldova. Iată un pronostic pe care totuși îl dau. Nici în Oltenia lucrurile nu mai sunt așa cum crede PSD, în favoarea lui.

AGERPRES: Credeți că veți câștiga Bucureștiul? Care sunt proiectele mari pe care le propuneți bucureștenilor?
Vasile Blaga: Avem o șansă mare în București. Am văzut tot felul de discuții în spațiul public. Sigur că în București — și nu numai, dar aici mai pregnant — pe partea stângă există aproape un singur candidat, doamna Firea din partea PSD, pe când în zona celor care sprijină centru-dreapta, dreapta, sunt mai mulți. Există, din acest punct de vedere, o împărțire a votului dar noi avem un candidat extrem de serios, pe domnul Cătălin Predoiu. Este serios, este un tip așezat, un om cinstit, un om care-și iubește orașul în care locuiește de peste 30 de ani. Un om care, de câte ori a fost în funcții publice, pentru că asta îl diferențiază de ceilalți, a demonstrat cu vârf și îndesat că este un administrator și, deci, el va putea conduce foarte bine administrația Bucureștiului. N-aș omite nici faptul că domnul Predoiu nu este un justițiar de carton, nihilist, cum am văzut poziții la contracandidați de-ai domniei sale. Este un om serios care, atunci când a deținut funcția de ministru al Justiției, a colaborat foarte bine cu Parlamentul și iată că am reușit să propunem și să adoptăm cele patru Coduri care au fost un pas în față în raporturile noastre cu UE și cu modernizarea justiției în România. Nu o să vă dau date foarte multe din programul lui, o să o facă el. Știu că îl preocupă, ca pe noi toți cei care circulăm prin București, traficul, problemele de sănătate în București, problemele de mediu, problema rețelei de învățământ. Deci, sunt probleme pe care le va prezenta el, dar și soluțiile pentru București pentru că are un program foarte închegat.

AGERPRES: În cazul unui eșec la alegerile locale, cine își va asuma rezultatul și ce măsuri se vor lua la nivelul conducerii formațiunii?
Vasile Blaga: Nu va fi niciun eșec, vom câștiga alegerile locale. Responsabilitatea alegerilor locale este a întregii conduceri a partidului și a fiecărui militant în parte. Să nu uităm că toate deciziile pe care le-am luat, le-am luat doar împreună și doar în forurile statutare ale partidului. Am validat cu mare atenție, pentru că astea sunt prevederile statutare, în Colegiul Director Național pe toți cei care candidează în orașele reședință de județ și pe primii, deci teoretic pe cei care urmează să fie președinți de consilii județene. Nu am făcut niciun rabat de la principiile noastre, indiferent cine ce spune, adoptate la Pitești în luna mai a anului trecut — pe de-o parte, profesionalism, recunoaștere din partea societății iar pe de altă parte, decalogul privind criteriile de integritate. Ne-am făcut datoria și toate deciziile astea ni le-am asumat cu toții. Evident că orice partid serios își face analize după orice confruntare electorală și își va face și PNL.

AGERPRES: Se poate ajunge chiar la un congres al PNL după alegerile locale?
Vasile Blaga: Eu nu exclud nimic, dar congresul este prevăzut pentru 2017. Este de văzut dacă este bine sau rău să ne mănânce asta tot timpul. O dezbatere internă, în interiorul unui partid, interesează membrii și militanții partidului, mai puțin opinia publică. Ori, să nu uităm că după alegerile din iunie va fi validarea primarilor, alegerea șefilor de consilii județene. O să vedem, o să analizăm.

AGERPRES: Credeți că ar fi contat pentru PNL organizarea alegerilor locale în două tururi?
Vasile Blaga: Eu cred că pentru toată lumea ar fi fost foarte bine să fie organizate alegerile în două tururi. Dacă tot ne-am propus să creăm posibilitatea înființării mai ușoare a partidelor politice, atunci ar fi trebuit să fie făcut și acest pas important, adică alegerile în două tururi. Pe de altă parte, când discutăm de reprezentativitate, toată lumea spune: "Bine, bine, dar și voi (PNL — n.r.) ați votat Codul electoral". Da, ne-am asumat ca, după cele două tururi de discuții de la Cotroceni, să votăm legile care compun Codul electoral, cele cinci legi. Și sunt foarte mulți pași înainte, dacă ne referim la noua lege a partidelor politice, la legea finanțării partidelor politice și așa mai departe. Toate lucrurile astea le-am adoptat. Sigur, au rămas două lucruri nerezolvate: alegerea primarilor în două tururi și votul prin corespondență la alegerile prezidențiale. La alegerile prezidențiale votul prin corespondență va putea fi introdus, pentru că vor fi în 2019 alegerile prezidențiale, deci mai este timp. Eu cred că ar fi fost foarte bine să avem alegerile în două tururi și dintr-un alt motiv: cred că ar fi dat șansă cât mai multor oameni să se pronunțe pentru că, așa, partidele mari sunt avantajate în acest scrutin, ținând cont de modul în care se desfășoară campania electorală, de modul în care se finanțează partidele și de modul în care-și finanțează campania electorală. Foarte multă lume spune că este o campanie atipică pentru că nu mai vede bannere, nu mai vede afișe mari, care, totuși, făceau cunoscuți candidații. Din acest punct de vedere, candidații partidelor mai mici sunt dezavantajați.

AGERPRES: Aveți de gând să susțineți vreo modificare a legii electorale pe viitor?
Vasile Blaga: Da. Eu sper ca în sfârșit PSD, care întotdeauna una spune și alta face, să fie de acord ca după aceste alegeri — dacă nu au vrut și pentru alegerile locale din 5 iunie, măcar pe viitor — totuși, primarii să fie aleși prin două tururi de scrutin. Am cerut dublarea numărului de parlamentari în diaspora, printr-un proiect de lege, PSD nu dorește dublarea numărului de parlamentari. Noi am cerut să avem pentru diasporă patru senatori și nu doi, și șase deputați, nu trei. Am vrut să dublăm acest număr, ei nu vor. Nu știu de ce le e frică de milioanele de români care votează în diaspora. Acum, să vedem, a apărut și acest nou dosar în care este implicat domnul fost ministru de Externe, Corlățean. Probabil că în continuare au în subconștient și această idee că, văzând lumea realitățile din Europa, românii care pleacă afară își deschid mai bine ochii și mințile, dar, până la urmă, trebuie să avem cu toții grijă. Sunt cetățeni români cărora trebuie să le oferim toate condițiile ca să fie reprezentați așa cum trebuie în Parlament, datorită faptului că ei au contribuit mult în acești ani la investițiile din țara asta. Toată lumea se raportează, atunci când se referă la investiții, doar la investițiile străine, apoi investițiile făcute de investitori români în țară. Să nu uităm, însă, miliardele și miliardele de euro pe care cei de afară le-au trimis în țară și acestea au fost utilizate, foarte multe din aceste fonduri, și în investiții.

AGERPRES: PNL va face alianțe, după alegeri, în vederea asigurării unei majorități în consilii? Dacă da, cu cine?
Vasile Blaga: Noi am luat o decizie anul trecut și am spus că nu vom face niciun fel de alianțe politice la nivel central, dar este evident — mai ales că acum se aleg președinții de consilii județene prin votul consilierilor, se aleg și viceprimarii și se stabilesc majorități și în consiliile locale — că nu peste tot un partid sau altul realizează singur o majoritate. Ca să nu mai spun că, atunci când vrei să dezvolți un oraș, trebuie să ai o majoritate de două-treimi pentru că te referi la patrimoniul orașului. Și se vor face majorități. Noi am spus, colegii noștri din teritoriu pot să facă, este obligatoriu să facă astfel de alianțe la nivel local cu oricine în afara PSD. Deci, pot face cu oricine în afara PSD, tocmai pentru a putea guverna colectivitățile locale.

AGERPRES: Cum vi se pare că a decurs campania electorală, până în acest moment?
Vasile Blaga: Eu umblu mult prin țară și este o campanie electorală de militanți, ca să spun așa. Pe de-o parte, avem candidați foarte bine cunoscuți, care își prezintă public proiectele și nu au nevoie de foarte multă prezență publică. Eu îi sfătuiesc pe toți să nu se culce pe lauri, pentru că am mai văzut cazuri în care oameni care au făcut multe pentru comunitățile lor nu și le-au prezentat și atunci au pierdut, îi sfătuiesc să și le prezinte (programele — n.r.). Dar, avem și candidați foarte buni, candidați noi, care muncesc foarte mult, cu miile și miile de militanți, din casă în casă. Până la urmă, această campanie din casă în casă este, de departe, cea mai eficientă. Și am văzut lucrul acesta nu numai la noi. Înaintea alegerilor europarlamentare, în februarie 2014, am fost într-o vizită, cu mulți colegi, într-o vizită de documentare, de pregătire, în Germania, la CDU, organizată de Fundația Konrad Adenauer. Și acolo am văzut că și în Germania campania de bază este cea dusă de militanți din casă în casă.

AGERPRES: Pe ce ați mizat în această campanie electorală: rețelele de socializare, activitățile de tip door to door sau aparițiile tv?
Vasile Blaga: Pe toate, pentru că ele sunt complementare. Evident, campaniile pe net sunt tot mai importante, foarte mulți cetățeni își culeg informațiile în timp real pe net, acum nu mai trebuie să-i faci nu știu ce fel de prezentări. Omul este curios să vadă pe cine are de ales, ușor se poate informa pe net, deci este tot mai important. În același timp, este importantă și prezența pe televiziuni. Vedem din toate analizele că de pe televiziuni își iau, în general, informațiile cetățenii. Și, evident, campania din casă în casă.

AGERPRES: Ca proiect politic personal, ce vizați în următorii patru ani de zile? De exemplu, veți candida la alegerile parlamentare din toamnă?
Vasile Blaga: Da, voi candida la alegerile parlamentare din toamnă. Eu îmi doresc ca acest partid să demonstreze prin vot, și va demonstra prin cele două rânduri de alegeri din acest an, nu numai că este cea mai mare formațiune de centru-dreapta din România, dar că este cel mai mare partid din România și care va guverna România. PNL, până acum, nu a avut suficientă forță în Parlament ca să guverneze, să zic așa, cu mâinile libere. Și când am fost împreună în alianța 'Dreptate și Adevăr' am avut o majoritate mică. Pe urmă, singur, PNL a guvernat în timpul lui Tăriceanu, minoritar în Parlament susținut de PSD, cu costuri enorme pentru România. Apoi, ambele componente ale marelui PNL au guvernat alături de PSD. Unii în 2009-2010, până-n 2011, alții în USL. Toată lumea și-a dat seama ce înseamnă o guvernare alături de PSD. PSD nu știe să guverneze colegial, nu știe să-și respecte promisiunile în momentul în care face o coaliție. De aceea, eu cred că vom avea suficiente voturi după alegerile din toamnă ca să formăm un guvern fără PSD.

AGERPRES/ (A — autor: Daniel Florea, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”