Într-un oraș iranian s-a declanșat o acțiune împotriva câinilor, simboluri ale "vulgarei culturi occidentale"

Într-un oraș iranian s-a declanșat o acțiune împotriva câinilor, simboluri ale "vulgarei culturi occidentale"

Proprietarii de câini dintr-un oraș din centrul Iranului au primit cu emoție și îngrijorare decizia de confiscare a animalelor lor, pentru a lupta împotriva "vulgarei culturi occidentale", arată cotidianul Sharvand și Societatea de protecție a animalelor, preluate sâmbătă de AFP.

"Săptămâna trecută au venit la mine niște oameni cu un act de la serviciile veterinare și mi-au luat câinele cu pretextul că îl vaccinează", a spus în cotidianul menționat un bărbat din Shahin Shahr (provincia Ispahan). Însă când a mers la serviciile veterinare din oraș nu a găsit nicio urmă a câinelui. Cotidianul scrie că aceste "preluări" de câini sunt în realitate rezultatul unei decizii a procurorului din oraș, Mohsen Boosaidi.

"Să ai câine este haram (contrar religiei), potrivit liderilor religioși", afirmase săptămâna trecută procurorul, citat de agenția de presă Fars. "Dacă găsim oameni care au câini și îi plimbă, acest lucru înseamnă că răspândesc vulgara cultură occidentală. Vom acționa ferm împotriva lor", a adăugat el atunci.

Preluările de câini au început la Shahin Sahr la trei zile după declarațiile procurorului, conform cotidianului Shahrvand.

Președintele Societății pentru protecția animalelor, Javid Al-e Davoud, a protestat împotriva acestei operațiuni "ilegale", afirmând că declarațiile procurorului sunt "total greșite". "Deținerea unui câine nu este considerată haram în nicio carte religioasă. A asocia deținerea de câini cu cultura occidentală înseamnă falsificarea istoriei islamului și a civilizației iraniene", a afirmat el într-o scrisoare deschisă. Deși câinii sunt considerați în mod tradițional "najes" (murdari), ei nu sunt haram, a adăugat Javid Al-e Davoud.

Plimbarea cu un câine pe stradă și luarea lui în mașină sunt ilegale în Iran. Poliția poate lua animalul și da o amendă proprietarului, potrivit legii. În pofida acestei interdicții, tot mai mulți iranieni au câini și nu ezită să îi plimbe pe stradă.

Conform opiniei unor demnitari religioși, este autorizată în schimb deținerea unui câine pentru a păzi casa, a vâna, a proteja alte animale, a căuta droguri sau din motive medicale, încheie AFP.

AGERPRES/ (AS — editor: Lelia Bretan, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”