Intrarea Rep. Moldova în NATO. Câți moldoveni își doresc acest lucru și cum e văzută unirea cu România

Intrarea Rep. Moldova în NATO. Câți moldoveni își doresc acest lucru și cum e văzută unirea cu România

Aproximativ 27% din cetățenii Rep. Moldova sunt „pentru” intrarea țării în NATO, conform unui sondaj efectuat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda Comunității ,,WatchDog.MD” de la Chișinău.

Aproape 27 de procente din moldoveni doresc aderarea țării la NATO. FOTO: Arhivă

Același sondaj mai arată că mai mult de o treime din moldoveni, adică 36,2% și-ar da votul pentru unirea Republicii Moldova cu România, în cazul unui referendum, iar puțin peste 52% sunt contra.

Mai mult de jumătate din moldoveni își doresc aderarea țării la UE

La fel, 53,5% din oameni își doresc aderarea țării lor la Uniunea Europeană, iar 23,8% la Uniunea Economică Eurasiatică.

De asemenea, 33,8% consideră că țara trebuie apărată cu armele în mână, dacă Federația Rusă ar ataca Republica Moldova. Iar 29,0% susțin că trebuie predată necondiționat pentru că este imposibilă apărarea în fața Kremlinului. În schimb, în jur de circa 10% cred că statul trebuie să fie neutru și să ducă tratative.

Totodată, cercetarea sociologică mai relevă că, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare în statul vecin, trei partide vor ajunge în Legislativ. Pe primul loc s-a clasat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), cu 33,1% din voturile moldovenilor deciși. Următoarele două poziții au fost ocupate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Șor, cu 31,1% și, respectiv, 16% de procente.

Maia Sandu, politicianul cu cea mai mare încredere

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere a moldovenilor. Mai exact, a 23,8%. Aceasta este urmată de socialistul Igor Dodon, fostul președinte fiind preferat de 6,9%. Pe poziția a treia este pro-rusul Ilan Șor, cu un număr de peste două ori mai mic - 3,5%.

Sondajul, efectuat pe un eșantion de 1001 persoane, are o marjă de eroare de +/- 3,1%. Studiul este parte a proiectului ,,Evaluarea impactului dezinformării și propagandei toxice asupra opiniei publice din Republica Moldova”, realizat de Comunitatea ,,WatchDog.MD” cu suportul Internews, element al programului „Răspunsul comunităților la dezinformare“, implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...