Intrarea rușilor în Polonia și țările baltice, restricționată. Sunt „o ameninţare pentru spaţiul Schengen”

Intrarea rușilor în Polonia și țările baltice, restricționată. Sunt „o ameninţare pentru spaţiul Schengen”

Polonia şi cele trei ţări baltice au anunţat joi că au ajuns la un acord asupra restricţionării temporare a intrării pe teritoriile lor, începând cu 19 septembrie, a cetăţenilor ruşi care deţin vize europene, conform Agerpres .

FOTO Shutterstock

Premierii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei şi-au exprimat într-o declaraţie comună îngrijorarea "faţă de afluxul mare şi în creştere de cetăţeni ruşi în UE".

"Credem că aceasta devine o ameninţare gravă pentru securitatea noastră publică şi pentru întreg spaţiul Schengen", se arată în comunicat.

Cele patru ţări au afirmat că au convenit asupra unei "abordări regionale comune" care vizează "introducerea unor măsuri naţionale temporare pentru cetăţenii ruşi care deţin vize" europene.

Aceste măsuri "vor restricţiona intrarea în zona Schengen a cetăţenilor ruşi care călătoresc din motive turistice, culturale, sportive sau profesionale".

Se vor face excepţii pentru diferite categorii, inclusiv "disidenţi", "cazuri umanitare", din motive familiale şi pentru cei care deţin de permise de şedere în Uniunea Europeană.

"Continuăm să afirmăm nevoia de a sprijini oponenţii regimului (preşedintelui rus) Putin şi de a le oferi oportunităţi de a părăsi Rusia", se mai arată în declaraţie.

Însă "este inacceptabil ca cetăţenii unei ţări agresoare să poată călători liber în UE, în timp ce, în acelaşi timp, persoane în Ucraina sunt torturate şi ucise", se mai spune în textul declaraţiei.

Totodată, cei patru şefi de guvern au dat asigurări că "vor continua să caute o abordare comună la nivelul UE" în legătură cu acest subiect.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…