Întreaga ramură a economiei forestiere, la un pas de blocaj economic (organizaţii forestiere)

Întreaga ramură a economiei forestiere, la un pas de blocaj economic (organizaţii forestiere)

Întregul sectorul forestier va intra într-un blocaj total în câteva zile, ca urmare a situaţiei actuale privind Hotărârea de Guvern 1004/2016, ce se va aplica de la data de 31 decembrie 2019, avertizează Nostra Silva şi Fordaq - Comunitatea Forestierilor din România, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

"Adoptată la 21 decembrie 2016, în ultima şedintă a Guvernului Cioloş, deşi era evident că dezvoltările software nu vor fi gata şi actul normativ nu va putea fi aplicat, HG 1004/2016 poate produce efecte dezastruoase pentru silvicultură şi sectorul forestier. Blocajul dezvoltărilor sistemului SUMAL a generat dificultăţi majore în buna funcţionare a administraţiilor silvice, dar concomitent şi o lipsă de eficienţă a actului de control pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri. HG 1004/2016 va intra în vigoare peste câteva zile în condiţiile în care dezvoltarea tehnică software a sistemului SUMAL încă nu este finalizată, ceea ce impune decizii urgente. Menţionăm că HG 1004/2016 a fost adoptată cu ignorarea punctelor de vedere ale organizaţiilor din sector şi fără a exista dezvoltările software necesare implementării, încă din anul 2016", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, alternativele care se impun pentru buna funcţionare a sectorului ferestier sunt: abrogarea acesteia şi elaborarea unei noi reglementări, cu o nouă viziune pentru paza pădurilor, urmărirea trasabilităţii şi controlul provenienţei legale a masei lemnoase, cu accent către prima punere a masei lemnoase în piaţă şi ca sistem naţional suport pentru sisteme due-diligence proprii ale proprietarilor de păduri, administraţii silvice şi operatori economici, în sensul şi în spiritul regulamentului european 995/2010 - EUTR; modificarea de fond a HG 1004/2016, dificilă în condiţiile în care termenul de intrare în vigoare este 01.01.2020, şi prorogarea intrării în vigoare a HG 1004/2016.

Nostra Silva şi Fordaq - Comunitatea Forestierilor din România susţin că încă din data de 11 noiembrie 2019 au transmis către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o scrisoare prin care se atrage atenţia asupra principalelor probleme ale sectorului forestier, faţă de care considerăm că trebuie adoptate măsuri urgente şi politici publice, luând în considerare inclusiv organizaţiile profesionale şi patronale. Ne-am manifestat disponibilitatea pentru o colaborare permanent şi deschiderea la dialog pentru rezolvarea acestor probleme şi identificarea celor mai bune soluţii privind: plata compensaţiilor pentru pădurile incluse în grupele funcţionale T1 şi T2, plăţi prevăzute în Codul Silvic la art. 97, lit. b), prevedere pusă în aplicare prin HG nr. 447/2017; fundamentarea tehnică şi susţinerea măsurilor care vor fi finanţate în viitorul exerciţiu PAC 2021-2027 prin planurile naţionale; deblocarea dezvoltărilor sistemului SUMAL; clarificarea rezultatelor IFN privind cifra 'volumului dispărut' şi a corelărilor privind volumul de masă lemnoasă recoltat, respectiv tăiat ilegal, din fondul forestier naţional.

"Din păcate, domnul ministru Costel Alexe a ignorat solicitările sectorului şi propunerea unui dialog cu organizaţiile profesionale şi patronale, iar astăzi suntem la doar câteva zile distanţă de intrarea în vigoare a unei hotărâri, ignorată de-a lungul anilor şi lăsată la voia întâmplării. HG 1004/2016 ar bloca activitatea din sectorul forestier, pentru că prevede alte modele de avize cu regim special pentru transportul masei lemnoase şi utilizarea unor aplicaţii software care nu există. Ignorarea efectelor intrării în vigoare a HG 1004/2016 este doar un rezultat al haosului administrativ din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care trebuia să integreze şi fostul Minister al Apelor şi Pădurilor. Comasarea efectivă a Ministerului Mediului cu Ministerul Apelor şi Pădurilor trebuia să se realizeze printr-o hotărâre de Guvern care să stabilească atribuţiile şi organigrama noului minister! Dar această hotărâre de Guvern nu a fost dată, iar astăzi, 27 decembrie 2019, la aproape două luni de la instalarea noului Guvern, cele două ministere continuă să funcţioneze în paralel, fără a exista o organigramă, fără ca personalul din fostul Minister al Apelor şi Pădurilor să fi fost preluat şi cu o situaţie extrem de confuză din punct de vedere al finanţării activităţilor pentru întreg personalul din aceste structuri, care nu are alocaţii financiare separate în Legea bugetului pe 2020 şi în rectificarea bugetară pentru anul 2019, promovată de Guvernul Orban. Acest haos administrativ aruncă astăzi în haos silvicultura şi întreaga ramură a economiei forestiere prin intrarea în vigoare a HG 1004/2016! Suntem consternaţi de faptul că domnul ministru Costel Alexe a fost preocupat doar să promoveze o viziune apocaliptică despre starea pădurilor, cu ignorarea poziţiilor instituţionale ale INCDS - Marin Drăcea şi ale Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, ale mediului universitar exprimate cu ocazia Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi", susţin cele două organizaţii.

În opinia acestora, implicaţiile imediate ale acestei poziţionări sunt: o indexare internaţională a României între ţările cu risc foarte ridicat de provenienţă a resursei de lemn din tăieri ilegale, cu afectarea capacităţii de export a întregii industrii a lemnului, inclusiv industriei mobilei din România, promovarea unei imagini de stat neguvernat pentru România pe plan internaţional, din lumea a III-a, nu de ţară europeană, riscul de declanşare a unor proceduri de infringement pentru nerespectarea EUTR, iar pe plan intern promovarea unor politici care pot amplifica criza economică din sectorul forestier, cu potenţial de afectare a aprovizionării populaţiei cu lemn de foc şi a industriei lemnului în 2020.

"Intrarea în vigoare a HG-1004/2016 are potenţialul de a produce haos şi blocaj în sectorul forestier. Cerem domnului ministru Costel Alexe să îşi asume răspunderea pentru haosul creat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi în întreg sectorul forestier. Cerem Guvernului României să se reunească şi să adopte măsurile necesare pentru evitarea acestui blocaj!", se mai spune în documentul citat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Așa o fi? /

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria