Întrevedere Ciucă - João Gomes Cravinho. Portugalia sprijină aderarea României la Schengen

Întrevedere Ciucă - João Gomes Cravinho. Portugalia sprijină aderarea României la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Portugheze, João Gomes Cravinho, aflat în România cu scopul de a participat la ediția 2022 a Reuniunii Diplomației Române.

Ciucă, întâlnire cu ministrul afacerilor externe al Republicii Portugheze FOTO: gov.ro

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cei doi oficiali au apreciat calitatea relației bilaterale și au realizat o evaluare de etapă a inițiativelor privind consolidarea cooperării sectoriale agreate cu prilejul vizitei premierului portughez din această primăvară.

„A fost evidențiată cooperarea dinamică româno-portugheză în domeniul apărării, premierul Nicolae-Ionel Ciucă exprimând aprecieri deosebite pentru prezența militară portugheză pe teritoriul României și contribuția activă la consolidarea posturii de apărare și descurajare aliate pe Flancul Estic. În context, a fost exprimat interesul părții române pentru prelungirea prezenței militare portugheze în România. Schimbul de opinii s-a concentrat și pe măsurile de gestionare a costurilor la energie și pe agenda de securitate regională, în contextul războiului din Ucraina, fiind remarcată similaritatea evaluării părților”

Cu această ocazie, premierul Nicolae Ciucă a a luat notă de sprijinul activ oferit de Portugalia pentru aderarea României la spațiul Schengen.

„Totodată, premierul Ciucă a accentuat importanța implementării integrale a deciziilor luate la Summit-ul NATO de la Madrid, în sensul întăririi posturii aliate pe Flancul Estic și a luat notă cu apreciere de sprijinul activ oferit de Portugalia pentru obiectivul aderării României la spațiul Schengen” , se mai arată în comunicatul Guvernului.

Ministrul Afacerilor Externe din Republica Portugheze, întâlnire cu Bogdan Aurescu

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, Bogdan Aurescu a avut o întâlnire cu ministrul portughez al afacerilor externe João Gomez Cravinho. Temele abordate în cadrul consultărilor celor doi miniștri au vizat stadiul, care este la nivel de excelență, al relațiilor bilaterale, inclusiv din perspectiva cooperării economice și sectoriale, precum și subiecte de actualitate de pe agenda europeană și internațională, inclusiv în contextul de securitate generat de războiul Rusiei contra Ucrainei.

„Cu acest prilej, cei doi miniștri au semnat Programul de cooperare între Guvernul României și Guvernul Portugaliei în domeniile Limbii, Educației, Științei, Tehnologiei și Învățământului Superior, Culturii, Sportului, Tineretului, Mass-media și Turismului, document care stabilește cadrul de cooperare aprofundată în domeniile de referință” , se arată în comunicat.

Bogdan Aurescu i-a mulțumit ministrul portughez pentru sprijinul oferit de Portugalia în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen.

”Am abordat, în discuțiile noastre, și subiectul foarte important al extinderii spațiului Schengen și am mulțumit domnului ministru pentru sprijinul puternic acordat până acum de Portugalia, care va continua, pentru aderarea României la spațiul Schengen. Au fost și alte elemente pe care le-am discutat împreună, inclusiv proiecte pe care le vom dezvolta în ceea ce privește relațiile dintre Uniunea Europeană și America Latină” , a precizat ministrul Afacerilor Externe în cadrul conferinței de presă comună.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale