Întrevedere Iohannis - Maia Sandu, joi, la Cotroceni. Ce este pe agenda discuțiilor

Întrevedere Iohannis - Maia Sandu, joi, la Cotroceni. Ce este pe agenda discuțiilor

Președintele României o va primi pe șefa statului din Republica Moldova cu ocazia vizitei de lucru pe care o efectuează aceasta în țara noastră, fiind discutate teme economice, de securitate și relația cu UE.

Maia Sandu și Klaus Iohannis FOTO Presidency

Președintele României, Klaus Iohannis, o va primi joi, 23 februarie 2023, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu , cu ocazia vizitei de lucru pe care aceasta o efectuează în țara noastră la invitația Președintelui României. Consultările politice ale Președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral și european, precum și al susținerii clare și ferme a României pentru Republica Moldova și pentru reziliența sa”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

În cadrul discuțiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educație sau societate informațională, cu accent pe inițiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene, cu beneficii reale și concrete pentru cetățenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul și sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova”, mai arată sursa citată.

De asemenea, cei doi președinți vor avea un schimb de opinii privind provocările de securitate, precum și modalitățile de gestionare a efectelor economice, sociale și umanitare ale agresiunii Rusiei în Ucraina.

Conferință de presă comună

Cei doi șefi de stat se vor întâlni de la ora 14.00, iar la final va fi o conferință de presă comună a acestora.

Klaus Iohannis se află miercuri la Varșovia, pentru a participa la Summitul în Format București, acolo unde a venit și președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. De altfel, Biden a subliniat sprijinul nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Republica Moldova.

„Ne dorim ca și oamenii din Moldova să trăiască în libertate, să-și câștige independența. Doamnă președinte Sandu, suntem mândri să stăm alături de dumneavoastră. Un rând de aplauze pentru doamna președinte”, a spus Joe Biden, în discursul ținut la Varșovia.

După vizita-surpriză de la Kiev, președintele american Joe Biden a susținut un discurs istoric, al doilea în mai puțin de un an, la Castelul Regal din Varșovia, pentru a reitera angajamentul SUA față de sprijinirea Ucrainei și a consolida unitatea occidentală în timp ce războiul se complică.

Ulterior, Casa Albă a reiterat mesajul printr-un comunicat de presă. ,,Președintele Biden a reafirmat sprijinul puternic al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. El a subliniat asistența în curs de desfășurare a SUA pentru a ajuta țara să-și consolideze reziliența politică și economică, securitatea energetică, realizarea agendei sale de reforme democratice, dar și pentru a depăși efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis Casa Albă.

De cealaltă parte, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că a fost onorată să se întâlnească cu liderul de la Casa Albă, dar și să asiste la discursul istoric al acestuia.

,,Moldova prețuiește libertatea și este angajată să rămână parte a lumii libere. Transmit sincer recunoștință președintelui Biden pentru suportul ferm oferit Republicii Moldova, dar și pentru că este solidar cu noi”, a scris lidera de la Chișinău pe pagina sa de Twitter. Lucrările Summitului format B9 au loc miercuri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”