Întrevedere Trump-Merkel, așteptată săptămâna aceasta înainte de summitul G20

Întrevedere Trump-Merkel, așteptată săptămâna aceasta înainte de summitul G20

Președintele american Donald Trump și cancelarul federal german Angela Merkel intenționează să aibă o întrevedere chiar înainte de summitul G20 de săptămâna aceasta de la Hamburg, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului german, în condițiile în care subiectele care stârnesc controverse între cei doi lideri au devenit mai numeroase în ultimul timp, informează AFP.

'O întrevedere cu președintele american este preconizată să aibă loc înainte să înceapă summitul G20, foarte probabil joi la începutul serii', a declarat pentru presă Steffen Seibert.

Summitul principalelor state dezvoltate și emergente se va desfășura vineri și sâmbătă la Hamburg și se anunță una dintre dintre cele mai conflictuale reuniuni internaționale de acest tip din ultimii ani.

Disensiunile dintre cancelarul federal german și președintele american sunt vizibile mai ales în ceea ce privește lupta împotriva încălzirii climatice, comerțul și cheltuielile militare.

În privința schimbărilor climatice, 'dezacordul (cu SUA) este unul notoriu și nu ar fi o rușine să ascundem acest lucru. În orice caz, eu nu o voi face', a declarat Angela Merkel săptămâna trecută în timpul unui discurs susținut în camera deputaților.

Cu această ocazie, Merkel a lansat noi critici la adresa lui Donald Trump. Ea a atenționat împotriva principiului 'fiecare pentru sinele național' și a estimat că niciuna dintre provocările internaționale 'nu cunoaște frontiere și de aceea, astăzi mai mult ca oricând, cei care cred că pot rezolva problemele lumii prin protecționism și izolaționism comit o mare eroare'.

Germanii sunt îngrijorați de posibilitatea ca summitul G20 să eșueze și să nu poată fi publicată o declarație comună la finalul lucrărilor de sâmbătă, din cauza refuzului SUA de a subscrie la acordul de la Paris privind clima sau de a condamna explicit protecționismul.

La rândul său, liderul american s-a plâns de cheltuielile militare reduse ale Germaniei în cadrul NATO, afirmând că Berlinul datorează bani SUA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria