Inuiţii au adus în ţinuturile arctice câini cu trăsături diferite de cei aflaţi deja în regiune (studiu)

Inuiţii au adus în ţinuturile arctice câini cu trăsături diferite de cei aflaţi deja în regiune (studiu)

Câinele este cunoscut drept cel mai bun prieten al omului, însă niciodată această relaţie nu a fost mai evidentă decât în rândul inuiţilor din ţinuturile arctice din America de Nord, relatează miercuri Press Association care citează un studiu ce prezintă noi detalii despre originea patrupedelor utilizate de aceste populaţii.

Când au migrat din Alaska şi Siberia, eschimoşii au adus cu ei câini de sanie specializaţi, cu trăsături ce îi făceau mai rezistenţi în mediul ostil, în loc să adopte câini locali.

Oameni de ştiinţă de la Universitatea din Exeter din Anglia au analizat rămăşiţe străvechi ale 391 de câini şi au descoperit că animalele utilizate erau mai mari, cu cranii proporţional mai înguste în comparaţie cu exemplarele anterioare.

Dovezile arată că inuiţii îşi creşteau proprii câini, ceea ce indică faptul că doreau să le îmbunătăţească sau să le păstreze trăsăturile speciale.

''Câinii au trăit în America de Nord de pe vremea primilor oameni, însă demonstrăm aici că inuiţii au adus câini noi în regiune, care erau diferiţi genetic şi fizic de câinii anteriori'', a declarat doctor Carly Ameen, arheolog la Universitatea din Exeter şi conducătoare a studiului.

''Cu mii de ani în urmă nu exista un număr mare de rase de câini, aşa cum se întâmplă astăzi. Analizând ADN-ul şi morfologia rămăşiţelor a sute de câini am descoperit că aceşti câini folosiţi de inuiţi aveau forme distincte ale craniului şi dinţilor şi probabil arătau diferit de câinii aflaţi deja în Arctica'', a explicat Ameen.

Analizarea ADN-ului a puţin peste 900 de câini şi lupi care au trăit în ultimii 4.500 de ani sugerează totodată că animalele folosite în zonele ocupate de eschimoşi cu aproximativ 2.000 de ani în urmă erau genetic diferite de câinii care trăiau deja în regiune.

''Dovezile arheologice ne-au demonstrat că înainte ca inuiţii să ajungă în America de Nord săniile trase de câini erau o raritate'', a declarat Tatiana Feuerborn, de la Institutul Globe din Danemarca şi de la Centrul de paleogenetică din Suedia, coautoare a studiului.

''Analiza noastră asupra ADN-ului sugerează că aceşti câini aduşi de inuiţi erau diferiţi de câinii anteriori din ţinuturile arctice din America de Nord pentru a îndeplini un rol specializat în a ajuta comunităţile să prospere în acest mediu ostil, ajutând la transport şi vânătoare. Moştenirea genetică a acestor câini inuiţi poate fi observată şi astăzi la câinii de sanie din Arctica'', a adăugat cercetătoarea.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale