Invazia Rusiei în Ucraina: Tensiunea persistă între China şi SUA după întâlnirea de la Roma

Invazia Rusiei în Ucraina: Tensiunea persistă între China şi SUA după întâlnirea de la Roma

SUA s-au declarat "profund preocupate" de poziţia de "aliniere a Chinei cu Rusia" cu privire la războiul din Ucraina, a comunicat luni o înaltă responsabilă a Casei Albe, după o întâlnire la nivel înalt între cele două state la Roma, dar care nu a fost de natură să ducă la o scădere a tensiunii, potrivit France Presse.

La această întrevedere SUA au fost reprezentate de consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan, iar China de Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist chinez pentru diplomaţie. Discuţia a durat şapte ore, a indicat reprezentanta Casei Albe, calificând-o "intensă" şi "foarte deschisă", conform AFP şi Reuters.

Aceeaşi sursă a asigurat însă că întâlnirea în sine era pregătită încă din luna decembrie.

Reprezentanta Casei Albe nu a dorit să comenteze informaţiile din presa americană, potrivit cărora Moscova i-ar fi cerut Beijingului să-i acorde ajutor economic şi militar în cadrul invaziei în Ucraina.

Rusia, care se pregăteşte de un default, a dezminţit aceste informaţii, în timp ce China le-a reproşat americanilor că propagă "fake news".

Duminică, Jake Sullivan lansase un avertisment la adresa Beijingului, afirmând într-un interviu acordat CNN: "Am făcut cunoscut Beijingului că nu vom asista pasiv şi nu vom lăsa nicio ţară să compenseze pierderile Rusiei din cauza sancţiunilor economice".

Dar Statele Unite nu au precizat până acum ce fel de acţiuni chineze ar putea atrage un răspuns din partea sa ori ce formă ar putea lua acel răspuns, notează AFP.

Washingtonul a acuzat, între altele, China pentru că a contribuit la propagarea "minciunilor" ruseşti despre presupusele laboratoare de arme biologice şi chimice ale SUA în Ucraina.

De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, regimul comunist chinez, privilegiind prietenia sa cu Moscova, s-a abţinut să-i ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele din Ucraina, mai notează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina