Invazie rusă: China organizează zboruri charter pentru a-şi evacua cetăţenii din Ucraina

Invazie rusă: China organizează zboruri charter pentru a-şi evacua cetăţenii din Ucraina

Ambasada Chinei în Ucraina a anunţat închirierea de aeronave pentru zboruri charter pentru a-i evacua pe cetăţenii chinezi ce doresc să părăsească această ţară pradă unei invazii ruse, invazie pe care Beijingul nu a condamnat-o, informează joi AFP.

Ambasada chineză a demarat un proces de înregistrare a celor care vor să părăsească Ucraina, precizând că acest proces se va încheia duminică. Nu a fost oferită nicio informaţie în ceea ce priveşte data zborurilor.

Potrivit Beijingului, circa 6.000 de chinezi se află în prezent în Ucraina.

"În prezent, situaţia din Ucraina s-a deteriorat rapid şi concetăţenii noştri şi întreprinderile chineze din Ucraina se confruntă cu un risc crescut pentru securitatea lor" subliniază ambasada Chinei într-un comunicat.

"Am început înregistrarea pentru a pregăti modalităţile de transfer cu zboruri închiriate... Calendarul zborurilor va fi confirmat în funcţie de situaţia securitară pentru zboruri şi va fi anunţat dinainte", a adăugat ambasada.

Joi, ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi i-a spus omologului său rus Serghei Lavrov că Beijingul înţelege "îngrijorările rezonabile ale Rusiei în materie de securitate".

La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat ''abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev'' faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat joi dimineaţă o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete asupra instalaţiilor militare ucrainene şi incursiuni terestre şi desanturi maritime din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Belarus.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?