Investiție uriașă la baza militară Mihail Kogălniceanu. Va deveni una dintre cele mai mari din Europa de Est

Investiție uriașă la baza militară Mihail Kogălniceanu. Va deveni una dintre cele mai mari din Europa de Est

Punct extrem de important pe harta bazelor militare din Europa, Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu se extinde și va ajunge una dintre cele mai mari baze militare NATO din Europa de Est, dezvăluie Adevărul .

Proiectul de modernizare, ce se va întinde pe durata a 20 de ani, include investiții masive, precum un turn de control și un parc ultramodern de tehnică militară. Peste 12 miliarde de lei vor fi investite în Baza de la Kogălniceanu, ce va putea adăposti peste 10.000 de militari.

Ordinul de începere a lucrărilor pentru prima etapă a proiectului de modernizare a fost dat în această primăvară, după cum au precizat în exclusivitate pentru „Adevărul” reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

„Valoarea totală a proiectului de investiție imobiliară ,,Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu” este de 12,1 miliarde lei cu TVA, cu o durată de execuție a proiectului de investiție de 240 luni. Investiția a fost împărțită în patru faze de realizare. Prima fază are o valoare de 2,1 miliarde lei fără TVA, din care a fost semnat un contract de prestări servicii și lucrări de execuție pentru etapa I în valoare de 1,4 miliarde lei fără TVA, cu o durată de 46 de luni. Menționăm faptul că, la această dată, a fost emis ordinul de începere al serviciilor de proiectare pentru Faza I aferentă investiției imobiliare”, au declarat pentru „Adevărul” oficiali din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Din februarie 2022, de când a început războiul din Ucraina, mii de militari de elită, echipați cu tancuri, elicoptere și avioane de luptă au ajuns la baza de la Mihail Kogălniceanu.

Baza, utilizată de forțele americane de peste două decenii

Forţele americane folosesc baza de la Mihail Kogălniceanu începând cu anul 1999. Contractul pentru modernizarea Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu prevede, printre altele, realizarea unei piste de decolare-aterizare şi de căi de rulare, sistem de balizaj şi radionavigaţie, precum şi a unei clădiri pentru simulator de zbor. Modernizarea va fi finanţată din fonduri de la bugetul de stat.

După terminarea tuturor lucrărilor de modernizare, baza aeriană de la Mihail Kogălniceau va ajunge una dintre cele mai mari și moderne baze NATO din estul Europei, putând găzdui până la 10.000 de militari.

La începutul acestui an, NATO a anunțat că prin eforturile comune ale militarilor români, italieni și canadieni s-a reușit creșterea capacității de luptă a Bazei Aeriene 57 de la Mihail Kogălniceanu, ce poate găzdui mai multe avioane de vânătoare aliate care operează misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă nord-atlantică. Cele mai recente proiecte de modernizare au fost realizate pentru a permite operarea a până la zece aeronave și staţionarea temporară a încă cinci aeronave. Concret, a fost modernizată și consolidată o suprafață de peste 1.300 de metri pătrați din suprafața bazei și a căii de rulare.

În afară de facilitățile pentru avioanele de luptă, Baza 57 Mihail Kogălniceanu va mai avea și locuinţe de serviciu pentru militari, precum şi o bază sportivă, cluburi pentru ofiţeri şi subofiţeri, un supermarket, două grădiniţe, două creşe, o şcoală primară, două hoteluri militare şi un spital.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA