Ioana Ene Dogioiu: Onorată instanță, ești Înalta Curte de Casație și Justiție! Nu uita și nu accepta umilința!

Ioana Ene Dogioiu: Onorată instanță, ești Înalta Curte de Casație și Justiție! Nu uita și nu accepta umilința!

Ioana Ene Dogioiu: Onorată instanță, ești Înalta Curte de Casație și Justiție! Nu uita și nu accepta umilința! Ziua de astazi nu este doar despre inculpatul condamnat in prima instanta Liviu Dragnea si posibilul final al procesului sau. Este despre un sistem de putere si, la fel de important, despre demnitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com.

Liviu Dragnea nu este un inculpat oarecare. Nu numai pentru ca este liderul principalului partid de guvernamant, nu numai pentru ca este al patrulea om in stat. Ci pentru ca nu a existat in istoria acestei tari si cu singuranta in istoria Europei un alt inculpat care sa foloseasca cu atat cinism institutiile statului in interesul propriu al procesului sau.

De cand PSD a preluat puterea, singura preocupare a lui Liviu Drangea a fost sa distruga legile si institutiile justitiei pentru a evita puscaria. A folosit Guvernul, a folosit Parlamentul, a folosit mai ales CCR ca pe propria echipa de argati pentru a mutila statul de drept dupa tiparul propriilor interese.

Si totusi, iata-l ajuns in fata ultimului verdict. Apelul in procesul "Bombonica", pentru care CCR si CAB i-au schimbat doua completuri de judecata.

Eu nu spun ca Dragnea este vinovat. Nu am caderea sa spun asta. Nu spun ca a furat de la copiii saraci. Spun doar ca in prima instanta a fost gasit vinovat si condamnat la 3 ani si jumatate cu executare, iar motivarea acestei condamnari este una extrem de puternica, dura si clara.

Si mai spun ca daca s-ar simti nevinovat, Dragnea ar astepta linistit decizia completului ICCJ. Al treilea, pe care nu l-a mai contestat. Dar nu. Ca orice inculpat din tara asta, nu-i asa?, Dragnea a folosit functia pe care o detine, imbracata in costumul lui Florin Iordache, pentru a pune CCR sa-i aduca procesul la zero prin dinamitarea deciziei instantei de fond.

Prin sesizarea privind completurile de 3 nespecializate, Dragnea impune CCR nu numai sa judece impotriva legii si a Constitutiei, dar sa si contrazica doua decizii definitive cu deplina autoritate de lucru judecat pronuntate de doua completuri de 5 ale ICCJ.

Intr-o inclestare epica, in care s-au aruncat in pe masa inclusiv promsiuni de functii prin BNR si pe la Avocatul Poporului, dupa cum relateaza presa, patru judecatori ai CCR au reusit sa impinga decizia in prelungiri, adica pana pe 19 aprilie.

Asa se face ca Liviu Dragnea a ajuns fara garantii de achitare la termenul de astazi al apelului, care ar putea fi ultimul, cat timp avocatilor li s-a cerut sa pregateasca concluziile finale.

Unul dintre avocatii in acest proces, creierul intregii strategii in opinia mea, Toni Neacsu a explicat pentru G4 media ca "se poate intampla absolut orice in sensul ca se poate finaliza apelul, adica sa se iasa in pronuntare, se poate da pronuntarea chiar in aceeasi zi, se poate iesi si sa se amane pronuntarea o saptamana sau doua pentru a depune concluzii scrise, dupa cum se poate foarte bine acorda un alt termen de judecata pentru pregatirea concluziilor scrise, finale sau poate interveni vreo alta solicitare de probatoriu, dar teoretic orice varianta este posibila, inclusiv aceea ca instanta sa ne respinga toate cererile si sa constate dosarul in stare de judecata".

Spune Toni Neacsu ca dupa o eventuala condamnare, Liviu Dragnea risca sa nu mai poata folosi o eventuala admitere de catre CCR a sesizarii privind completurile de 3 judecatori nespecializate, pentru ca o eventuala contestatie in anulare pe motivul compunerii completului poate privi doar judecata din apel, nu si pe cea de la fond.

O explicatie cam stravezie, cat timp in decizia CCR poate sa se autostabileasca incidenta pentru toate hotararile aflate in termen pentru o cale extraordinara de atac, asa cum s-a intamplat si in cazul protocoalelor si al completurilor de 5.

Dar folosindu-se de ea, avocatii vor cere ICCJ sa astepte decizia CCR, potrivit lui Toni Neacsu.

In opinia mea, aceasta solicitare nu constituie decat o forma de presiune, aproape o amenintare, asupra completului ICCJ care trebuie fortat si intimidat sa astepte hotararea CCR.

De ce? E simplu de inteles si am mai spus. In clipa in care Liviu Dragnea va intra pe usa puscariei, sistemul lui de putere se va face tandari si nimeni, inclusiv CCR, nu va mai misca un deget sa-l salveze, ci va incepe cautarea noului stapan.

Daca decizia CCR nu vine inainte de o eventuala hotarare de condamnare, eu nu cred ca ea va mai veni vreodata. Pentru ca singurul argument in baza caruia Dragnea sa obtina o astfel de hotarare ticaloasa a CCR, impotriva legii, a Constitutiei si chiar a bunului simt, este cel al puterii, puterea cu care da si ia, cu care negociaza partidul si tara insasi in interesul lui personal.
 Daca i se ia acest acest argument, pierde si parghia asupra CCR.

Si daca aceasta presiunea asupra ICCJ exista, e la vedere, consider ca ea ma dezleaga sa-mi spun la randul meu opinia.

Eu cred ca acest complet al ICCJ are o sansa si o misiune istorica in Romania. Aceea de a reaseaza actul de justitie la locul lui si de a reaseza ICCJ la locul ei.

Nicio prevedere legala nu obliga judecatorii ICCJ sa astepte decizia CCR. Niciuna. Orice judecator este obligat sa respecte legea, deciziile publicate in MOF ale CCR si propria constiinta, nimic altceva.

Nu cred ca a existat institutie a acestei tari mai umilita decat ICCJ. Nu cred ca au existat romani mai umiliti profesional decat judecatorii in general si cei ai ICCJ in special.

Decizii succesive ale CCR le-au luat, sub pretexte ridicole si scandaloase, din dreptul constitutional de a infaptui actul de justitie. Depasindu-si atributiile, CCR le-a livrat, prin motivari dincolo de competentele sale, autentice decizii in plic, le-a anulat judecati privind admisibilitatea si valabilitatea unor probe.

Decizia privind completurile de 5 ale ICCJ i-a scos pe toti judecatorii instantei supreme cel putin incompetenti, prin incapacitatea de a stabili legala compunere a completului din care faceau parte, daca nu chiar ticalosi de-a dreptul pentru ca au judecat pe probe, nu pe fantezii despre protocoale. Toate acestea ICCJ a fost nevoita sa le incaseze fara cracnire, dar de aceasta data nu o tine nimic in loc.

Iar solicitarea de a astepta decizia CCR este o noua umilinta, o noua sfidare. Adica ICCJ nu e in stare sa aplice legea, pentru ca despre aplicare legii e vorba, nu despre constitutionalitate? ICCJ are nevoie sa ii spuna CCR cum sa aplice legea, asta ne spun avocatii din dosarul "Bombonica"? Crunta insulta!

Dar de aceasta data, ICCJ are sansa de a arata tarii si Europei cine judeca totusi in tara asta. Si de a arata in acelasi timp ca judecatorii instantei supreme nu se tem sa aplice legea, nu asteapta lumina de la nimeni, ca au statura unor autentici magistrati ajunsi la cel mai inalt nivel profesional.

Eu nu spun ca ICCJ trebuie sa ia o anumita decizie, spune doar ca ar trebui sa ia o decizie, aceea pe care o considera legala si temeinica, fara a fi timorata, incovoiata de CCR si cei care trag de sforile CCR.

Considera ICCJ ca au lipsit completurile specializate? Completul de judecata are pe masa o exceptie cu exact continutul sesizarii de la CCR si o poate admite. Considera ca exceptia nu se sustine? O respinge si nu mai are de ce astepta CCR cat timp judecatorii ICCJ au stabilit adevarul.

Iar apoi, daca Dragnea e nevinovat, sa-l achite. Dar daca este vinovat, dupa cum a considerat prima instanta, ar trebui sa-l arunce acolo unde e locul infractorilor.

Indiferent ce decizie va lua, vinovat sau nevinovat, acest complet al ICCJ ar trebui sa aiba curajul esential de a arata ca Inalta Curte de Casatie si Justitiei a Romaniei, cei mai inalti magistrati ai acestei tari, nu sunt jucariile unor politruci plagiatori sau repetenti, ai unor juristi consulti de fabrica, ai unei Curti Constitutionale cu compunere neconstitutionala, conform propriei decizii neaplicate.

Judecatorii sunt singurii care pot repune ICCJ la locul ei uzurpat de intrumentele infractorilor disperati. Au dreptul si datoria sa o faca in pofida oricaror presiuni si chiar amenintari.

Pentru ca ei sunt Inalta Curte! 

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

3 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”