Iohannis: A fi militar nu e o meserie ca oricare alta; armata - instituţie fundamentală a statului român

Iohannis: A fi militar nu e o meserie ca oricare alta; armata - instituţie fundamentală a statului român

Preşedintele Klaus Iohannis a participat vineri la activităţile prilejuite de aniversarea centenarului Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" context în care a subliniat că Armata este o instituţie fundamentală a statului român.

"A fi militar nu este o meserie ca oricare alta. Învăţământul militar nu transmite doar cunoştinţe, stimulând dezvoltarea intelectuală, dar formează deprinderi şi modelează caractere. A îmbrăţişa această vocaţie necesită dăruire şi pasiune, abnegaţie şi profesionalism. Este nevoie de pregătire asiduă pe toată durata carierei militare. Învăţarea continuă este obligatorie pentru a performa într-o societate bazată pe cunoaştere, care generează schimbări inclusiv în forţele armate. Prin proiectul "România Educată", pe care l-am lansat în dezbatere publică anul trecut, am promovat ideea de educaţie incluzivă de calitate, fundamentată pe valori, care să stea la baza unei Românii puternice într-o lume din ce în ce mai interconectată. Armata este, fără îndoială, şi o şcoală a educaţiei patriotice, o instituţie clădită pe valori morale. Onoare, patrie, datorie, iată crezul care trebuie să vă anime întreaga viaţă, aşa cum a fost şi pentru predecesorii noştri, fie că au fost binecunoscuţi lideri politici şi militari, precum ilustrul domnitor al cărui nume îl poartă colegiul dumneavoastră sau eroi necunoscuţi, care şi-au sacrificat viaţa pentru a apăra pământul strămoşesc. Armata este o instituţie fundamentală a statului român, rol consolidat prin jertfa de sânge adusă, de-a lungul timpului, de cei căzuţi la datorie pentru apărarea patriei", a spus Iohannis, la Alba Iulia.


Sursa foto: (c) Marinela Brumar / Facebook.com


El a arătat că Armata României a avut un rol semnificativ în toate momentele istorice esenţiale, amintind de Războiul de Independenţă, crearea României Moderne, participarea la Primul Război Mondial şi realizarea Marii Uniri de la 1918, participarea la cel de-al Doilea Război Mondial, iar după 1990, participarea la operaţii în teatrele de operaţii din Angola, Afganistan, Irak, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Mali, "acolo unde interesele majore ale României o cer".

Şeful statului a amintit de Acordul Politic Naţional care a permis creşterea finanţării cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB, începând cu anul 2017, pentru o perioadă de zece ani.

"Aceasta nu înseamnă numai asigurarea înzestrării armatei cu tehnică şi echipamente militare performante, adică o stare de operativitate mai ridicată, ci înseamnă şi un plus de instruire, de educaţie şi condiţii mai bune de muncă pentru militari. În cazul Colegiului "Mihai Viteazul", de exemplu, înseamnă o dotare mai bună cu materiale didactice, laboratoare moderne, informatizarea învăţământului, condiţii de cazare mai bune pentru cei care învaţă aici", a spus Iohannis.

Şeful statului a apreciat Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" drept o unitate de elită a învăţământului preuniversitar românesc.

"Dragi elevi, voi sunteţi generaţia care va duce România mai departe. Pentru aceasta, trebuie să învăţaţi şi să deveniţi buni specialişti, lideri şi comandanţi militari, dar şi cetăţeni responsabili pentru un viitor prosper al societăţii noastre. Dragi cadre didactice, Aveţi nobila misiune de a dezvolta potenţialul fiecăruia dintre elevii şcolii dumneavoastră de elită şi de a instrui profesionişti. Fiţi modele pentru aceşti tineri, care îşi vor aminti cu bucurie şi mândrie de anii petrecuţi aici, în şcoală! Dezvoltaţi spiritul creativ, dar şi spiritul critic al elevilor dumneavoastră, pentru a deveni ei înşişi adulţi responsabili, bine pregătiţi pentru provocările viitorului! Nu uitaţi niciun moment cât de importantă este contribuţia dumneavoastră la formarea unor caractere puternice şi la îndrumarea elevilor spre cariere de succes!", a afimat Iohannis.


Sursa foto: (c) Marinela Brumar / Facebook.com


Cu această ocazie, şeful statului a decorat Drapelul de luptă al Colegiului Naţional Militar 'Mihai Viteazul'.

Preşedintele Iohannis a semnat pe 25 octombrie decretul de decorare a Drapelului de Luptă al Colegiului Naţional Militar 'Mihai Viteazul' cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, de pace, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înfiinţare, în semn de "apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor importante obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice, precum şi pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii Armatei Românie".

Şeful statului a primit din partea reprezentanţilor instituţiei placheta aniversară a colegiului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...