Iohannis a primit Premiul Civic German: Reprezintă o recunoaștere a modului în care democrația și angajamentul civic se manifestă în România

Iohannis a primit Premiul Civic German: Reprezintă o recunoaștere a modului în care democrația și angajamentul civic se manifestă în România

Klaus Iohannis a primit astăzi Premiul Civic German, conferit de Fundația Civilă Bad Harzburg, pe baza evaluării întregii sale cariere politice. Șeful statului român a punctat că România a dovedit de-a lungul anilor atașamentul față de valorile europene.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

„Este o deosebită onoare pentru mine să primesc astăzi Premiul Civic German și să mă alătur personalităților vieții publice cu o contribuție deosebită la promovarea democrației și a binelui comun. Vă mulțumesc pentru această dovadă de apreciere. În același timp țin să subliniez că primesc acest premiu nu doar ca pe o onoare personală, această distincție reprezintă o recunoaștere a modului în care democrația și angajamentul civic se manifestă astăzi în România ca stat membru al UE și al NATO”, a transmis Klaus Iohannis în cadrul ceremoniei de la Castelul Benrath, Düsseldorf, Republica Federală Germană.

Președintele României susține că premierul primit are o semnificație aparte pentru acesta, însă mai ales pentru cetățenii României.

„Românii sunt pro europeni convinși, profund atașați valorilor europene democratice pentru care în trecut au făcut sacrificii enorme. Democrația este o valoare europeană fundamentală și împreună cu statul de drept și drepturile omului reprezintă temelia UE și a modului nostru de viață. Aceste valori sunt interdependente, drepturile omului pot fi respectate numai într-o societate în care instanțe independente garantează protecția lor și în care poate exista o dezbatere democratică deschisă și informată, cu o presă independentă și o societate civilă activă”, a punctat șeful statului.

Klaus Iohannis a punctat că „protecția drepturilor omului nu este nici astăzi peste tot de la sine înțeleasă”, punctând că „în ultimii ani au apărut provocări noi, de exemplu în domeniile migrației și cel al securității sau crizei provocate de pandemie”.

„Importanța acestor valori ca și importanța unității și solidarității europene au fost relevate cu atât mai mult de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei și de consecințele sale multidimensionale. A devenit astfel mai evident ca niciodată cât de necesară este întărirea angajamentului comun față de proiectul european și față de spațiul comun de democrație, securitate și prosperitate. UE a demonstrat că are capacitatea de a crea mecanisme și instituții capabile să garanteze securitatea statului de drept și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor săi”, a adăugat șeful statului român.

Klaus Iohannis a subliniat că în România democrația și libertatea au fost câștigate „cu un preț greu”, făcând referire la revoluția din decembrie 1989.

„Aderarea la NATO și UE au reprezentat confirmarea revenirii de drept a României în comunitatea europeană și euroatlantică. Societatea românească este în prezent concentrată asupra perspectivelor de dezvoltare a țării în condiții de libertate, democrație și ceea ce sperăm cu toții, de prosperitate”, a transmis președintele.

Totodată, Iohannis a evidențiat faptul că România a dovedit de-a lungul anilor atașamentul față de valorile europene, cât și capacitatea și voința de a contribui la promovarea și apărarea acestora.

Referire la Schengen

Klaus Iohannis a evidențiat că România a arătat că îndeplinește pe deplin criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen după gestionarea „cu responsabilitate și eficiență granițele externe”.

„O decizie în favoarea aderării României la Schengen în acest an va reprezenta un semnal pentru cetățenii noștri de apartenență și încredere în proiectul comun european. În același spirit al solidarității și al responsabilității asumate rămânem angajați să contribuim la gestionarea adecvată a tututor provocărilor și să promovăm cu tărie valorile europene în care credem”, a transmis președintele României.

Președintelui României, Klaus Iohannis , i se va decerna sâmbătă, 3 iunie 2023, Premiul Civic German , conferit de Fundația Civică Bad Harzburg, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Castelul Benrath, din Düsseldorf, Republica Federală Germania. Fundația Civică Bad Harzburg a decis acordarea Premiului Civic German Președintelui Klaus Iohannis pe baza evaluării întregii sale cariere politice, punând accentul pe susținerea conviețuirii armonioase a diferitelor etnii, pe angajamentul pentru libertate, democrație și pluralism, restaurarea și modernizarea orașului natal Sibiu, pe sprijinirea luptei anticorupție și atașamentul față de ideea Europei unite. Laudatio va fi susținută de Norbert Lammert, laureat al Premiului Civic German pentru anul 2015, fost Președinte al Parlamentului Federal german”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Duminică, 4 iunie, șeful statului mai primește un premiu. „Duminică, 4 iunie 2023, Președintele României va primi Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, conferit de Centrul împotriva expulzărilor. Ceremonia va avea loc la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main”, mai arată sursa citată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?