Iohannis a promulgat legea care interzice folosirea făinei de insecte în produsele tradiționale

Iohannis a promulgat legea care interzice folosirea făinei de insecte în produsele tradiționale

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind utilizarea unor alimente pe bază de făină de insecte în prepararea și producerea produselor alimentare tradiționale, precum și etichetarea și comercializarea acestora pe teritoriul României.

Iohannis a promulgat legea privind modul cum poate fi utilizată făina de insecte Foto: Presidency.ro

Potrivit legii promulgate de Klaus Iohannis , se interzice utilizarea a alimentelor pe bază de făină de insecte în prepararea și producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale și Registrul Național al Rețetelor Consacrate.

Comisia Europeană a aprobat introducerea în piață a viermelui galben de făină, larvele de Alphitobius diaperinus, acheta domesticus (greierul de casă) și locusta migratoria, ce vor putea fi consumate sub formă congelată, pastă, uscată, pudră, întreagă, pulbere parțial degresată.

Etichetare suplimentară

Legea nr. 493/2023 prevede ca alimentele care conțin specii de insecte, indiferent de proporția procentajului acestuia în produsul finit, să fie etichetate suplimentar și vor fi afișate separat în standurile magazinelor, demilitate de standurile ce conțin produsele alimentare care nu conțin specii de insecte.

Articolele legii prevăd ca indicarea informațiilor privind produsele care conțin specii de insecte, să fie disponibilă și accesibilă direct la locul de desfacere sau comercializare a produsului. Informațiile trebuie să fie scrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, care nu pot fi șterse şi nu trebuie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau meniu.

Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, după ce pe 5 septembrie a fost adoptată de Senat și pe 29 noiembrie de Camera Deputaților.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB