Iohannis a reconfirmat sprijinul pentru aderarea la UE a Republicii Macedonia de Nord

Iohannis a reconfirmat sprijinul pentru aderarea la UE a Republicii Macedonia de Nord

Președintele Klaus Iohannis a salutat deschiderea recentă a negocierilor la UE a Republicii Macedonia de Nord, în cadrul unei întrevederi cu președintele statului, Stevo Pendarovski, oferind disponibilitatea statului de a împărtăși experiența.

Klaus Iohannis și președintele Macedoniei de Nord FOTO Arhivă

„Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 11 noiembrie 2022, o întrevedere cu Președintele Republicii Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski, în marja participării la Forumul pentru Pace de la Paris”, a informat Administrația Prezidențială.

În cadrul întrevederii, potrivit sursei citate, „președintele României a apreciat nivelul foarte bun al relațiilor dintre cele două țări, precum și perspectivele de dezvoltare ale acestora, încurajând continuarea intensificării dialogului bilateral înregistrat în ultimii ani, atât în plan politic, cât și la nivel sectorial, cu accent pe domeniul economic și al investițiilor”.

România oferă ajutor în procesul aderării Macedoniei de Nord la UE

De asemenea, „în cursul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Macedonia de Nord, salutând deschiderea recentă a negocierilor de aderare a acestui stat la Uniunea Europeană”.

Totodată, șeful statului „a arătat că țara noastră este pregătită să împărtășească experiența acumulată în procesul aderării la Uniunea Europeană, inclusiv prin acordarea de expertiză în domenii tehnice, de specialitate, precum gestionarea situațiilor de urgență sau protecția civilă”.

„La rândul său, Președintele Stevo Pendarovski a mulțumit pentru sprijinul constant al României în susținerea parcursului european al Republicii Macedonia de Nord, precum și pentru colaborarea foarte bună în cadrul NATO a celor doi aliați”, mai arată sursa citată.

România a susținut începerea negocierilor de aderare

La reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, Consiliului European şi Summitului Euro în format extins, din iunie, președintele României a reafirmat sprijinul UE pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest şi pentru avansarea şi consolidarea procesului de extindere în baza criteriilor stabilite.

În intervenţia sa, preşedintele Klaus Iohannis „a reafirmat convingerea sa privind viitorul european al regiunii Balcanilor de Vest, subliniind sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea politicii de extindere în acord cu meritele proprii”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…