Iohannis: Am decis să acordăm un ajutor umanitar Republicii Moldova

Iohannis: Am decis să acordăm un ajutor umanitar Republicii Moldova

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că România a decis să acorde un ajutor umanitar Republicii Moldova până la îndeplinirea condițiilor pentru acordarea sprijinului financiar rambursabil.

"Republica Moldova are un nou Guvern, un prim-ministru (...) care pare hotărât să pună în practică ceea ce a promis și așteptăm primii pași foarte concreți pe calea reformei, după care, fără îndoială, vom putea să purcedem la acordarea primei tranșe (n.r. din împrumutul rambursabil). Este vorba de condiții care țin, de exemplu, de bună guvernanță bancară, independența justiției, dar și de lucruri foarte concrete, de exemplu aprobarea unui roadmap cu FMI. Aceste lucruri au fost transmise de la prim-ministru la prim-ministru și cred că noul Guvern are tot interesul pentru a începe rapid aceste reforme. Parlamentul moldovean cred că are același interes și atunci cu siguranță se va putea trece la treabă, însă nu știm dacă acest proces durează o săptămână sau două sau trei sau șase și atunci am decis să acordăm Moldovei un ajutor umanitar cu grad nerambursabil pentru a veni în sprijinul oamenilor de acolo", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la conferința de presă comună cu omologul moldovean, Nicolae Timofti, care efectuează o vizită în România .

El a subliniat că cei care au nevoie de ajutor urgent sunt cetățenii din R. Moldova, cu situații complicate, și că în acest sens este gândit sprijinul umanitar care vine să suplinească anumite măsuri până se ajunge la un acord.

Șeful statului a reamintit că anul trecut a retrimis acordul privind acordarea unui împrumut rambursabil de 150 de milioane de euro Republicii Moldova din cauza situației greu de evaluat de la acea dată din această țară.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA