Iohannis: Avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan

Iohannis: Avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan

Preşedintele a declarat, marţi, că România lucrează cu Georgia şi cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore, o prioritate fiind construirea unui cablu electric între România, Georgia şi Azerbaidjan, în cadrul "Coridorului verde de electricitate".

Cablul electric va conecta Marea Caspică cu Marea Neagră şi spaţiul UE FOTO: Profimedia

„Am agreat cu doamna preşedinte, în cadrul discuţiilor, că interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esenţial în consolidarea stabilităţii şi prosperităţii acestei regiuni, prin ancorarea durabilă a acesteia la spaţiul european. În acest sens, România lucrează deja cu Georgia şi cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore. Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia şi Azerbaidjan, în cadrul 'Coridorului verde de electricitate', care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre şi cu spaţiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivităţii digitale între Uniunea Europeană, Georgia şi, mai departe, către Asia Centrală", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în declaraţia comună cu omologul georgian, Salome Zourabichvili.

De asemenea, şeful statului a amintit că se lucrează cu Georgia pentru operaţionalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, o iniţiativă a României.

„Discutăm despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia. Acesta este un proiect esenţial pentru încurajarea comerţului şi îmbunătăţirea conectivităţii între Uniunea Europeană şi Georgia", a spus Iohannis.

Salome Zourabichvili a afirmat că se studiază posibilitatea realizării cablului electric între România, Georgia şi Azerbaidjan.

"Este necesar ca nu doar ţările noastre să fie pregătite, dar şi Uniunea Europeană şi instituţiile financiare să finanţăm tot ce este necesar. Va fi foarte importantă conectarea ţărilor noastre şi necesar ca în Marea Neagră să fie pace şi securitate. Fără pace şi securitate nu este posibil să funcţioneze acest cablu", a spus preşedintele Georgiei.

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul georgian, Salome Zourabichvili, au semnat, marţi, Declaraţia comună privind stabilirea unui parteneriat strategic între România şi Georgia.

Preşedintele Georgiei efectuează o vizită oficială în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina