Iohannis, către magistraţi: Aveţi de partea dumneavoastră un aliat foarte puternic - societatea românească

Iohannis, către magistraţi: Aveţi de partea dumneavoastră un aliat foarte puternic - societatea românească

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că misiunea instituţională a magistratului nu trebuie sub nicio formă să fie deturnată, chiar dacă în ultima vreme presiunile asupra procurorilor s-au intensificat, adăugând totodată că societatea românească reprezintă un aliat puternic al unei justiţii corecte.

"Curajul, integritatea şi dorinţa constantă de a oferi cetăţenilor o ţară mai sigură, unde cei care încalcă legea nu scapă nepedepsiţi, restituind societăţii şi prejudiciul cauzat, sunt repere importante în activitatea dumneavoastră. Misiunea instituţională a magistratului nu trebuie sub nicio formă să fie deturnată, chiar dacă în ultima vreme presiunile asupra procurorilor s-au intensificat, iar interferenţa factorului politic în actul de justiţie a devenit din ce în ce mai pregnantă. Aveţi de partea dumneavoastră un aliat foarte puternic - societatea românească, care a înţeles, în ansamblul său, că România nu poate progresa cât timp justiţia nu este lăsată să îşi facă treaba. Justiţia este în primul rând un serviciu public, iar creşterea de la an la an a încrederii cetăţenilor în justiţie este un semnal că democraţia din România se maturizează", a precizat şeful statului, la bilanţul Ministerului Public pe 2018.

Klaus Iohannis a subliniat că este responsabilitatea tuturor celor care activează în sfera puterii legislative şi executive să protejeze statul de drept şi să garanteze drepturile şi libertăţile cetăţeanului, iar din această perspectivă "rolul magistraţilor este esenţial".

"Activitatea dumneavoastră este una indispensabilă realizării actului de justiţie şi apărării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, de aceea vocea dumneavoastră trebuie să fie ascultată mai ales atunci când îndeplinirea misiunii pe care o aveţi este îngreunată sau chiar pusă în pericol. Românii îşi doresc o ţară mai bună, au nevoie de siguranţa oferită de domnia legii, de egalitate de tratament în faţa acesteia, indiferent de funcţii, statut social sau putere financiară şi, mai mult decât atât, românii îşi doresc o ţară fără corupţie", a spus el.

Preşedintele a arătat că, dincolo de misiunea lor constituţională, magistraţii reprezintă "un reper moral în societate" şi că din acest motiv "orice abatere de la norme şi orice abuzuri trebuie corectate şi sancţionate cu celeritate", pentru ca efectul lor să nu se răsfrângă asupra majorităţii, a celor care îşi realizează activitatea cu profesionalism.

"Privind spre viitor, România are nevoie în primul rând de stabilitate, nu doar la nivel politic, ci şi la nivel legislativ. Schimbările rapide prin care trece societatea de astăzi şi complexitatea raporturilor sociale aduc provocări pe măsură. De aceea, activitatea de prevenire a fenomenului infracţional şi dezvoltarea de politici publice care să o susţină, de la educaţia juridică a tinerilor derulată în şcoli, la cea vizând adulţii, nu trebuie deloc neglijate. Am fost şi rămân un susţinător ferm al unei justiţii independente şi funcţionale, care garantează şi respectă drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Veţi găsi întotdeauna în mine un partener în respectarea legii şi în realizarea misiunii constituţionale a Ministerului Public. Încrederea de care vă bucuraţi în rândul opiniei publice trebuie să vă onoreze şi să vă determine să vă desfăşuraţi activitatea cu aceeaşi verticalitate, arătând constant că principiul constituţional conform căruia nimeni nu este mai presus de lege este o realitate, şi nu un simplu deziderat", a conchis Iohannis. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”