Iohannis cere politici pentru întoarcerea românilor din diaspora

Iohannis cere politici pentru întoarcerea românilor din diaspora

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, că autoritățile au responsabilitatea de a-și asuma o viziune pe termen lung și de a identifica oportunitățile pentru a-i face pe cei plecați să se întoarcă acasă.

Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency

An de an, în ultima duminică a lunii mai, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni. Este un moment special, în care simțim că suntem mai aproape unii de alții și, fie că ne aflăm în țară sau peste hotare, ne reafirmăm identitatea națională și atașamentul față de România. Avem o diasporă numeroasă, care poate reprezenta forța capabilă să promoveze valorile și spiritualitatea noastră într-o Europă în continuă transformare. În același timp, autoritățile române au responsabilitatea de a-și asuma o viziune pe termen lung și de a identifica oportunitățile care nu sunt încă suficient valorificate, astfel încât să-i determine pe cei plecați să se reîntoarcă acasă”, a transmis șeful statului, Klaus Iohannis.

Liderul de la Palatul Cotroceni susține că trebuie stimulate investițiile pentru a-i atrage înapoi pe cei plecați. „O economie stabilă, stimularea investițiilor, accesarea fondurilor europene și direcționarea lor către proiecte strategice, toate acestea contribuie la dezvoltarea României și, implicit, la crearea de noi locuri de muncă atractive pentru cei care și-ar dori să revină și care ar fi încurajați de creșterea nivelului de trai și de perspectiva unui viitor mai bun în țara natală. Totodată, Ziua Românilor de Pretutindeni are și o importantă dimensiune emoțională, spirituală și culturală. Este ziua în care, oriunde ne-am afla, întărim legătura profundă cu ceea ce ne definește și ne caracterizează, cu specificul și tradițiile noastre ancestrale. Suntem cu toții parte a unui bogat patrimoniu cultural și este datoria noastră să păstrăm vie această moștenire și să o îmbogățim prin contribuția noastră, a tuturor, fie că trăim în țară sau în afara ei”, a mai punctat președintele României.

Festival dedicat românilor de pretutindeni

De alfel, în perioada 25-28 mai 2023 are loc la București cea de-a VI-a ediţie a Festivalului „Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni (tradițional sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta pe 28 mai).

„Festivalul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cuprinde o serie de evenimente organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România. Festivalul aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, literatură, etc”, arată Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Ultima zi a festivalului începe duminică, 28 mai, când de la ora 08:30 are loc slujba arhierească de la Catedrala Patriarhală „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (Aleea Dealul Mitropoliei 2). Tot la Catedrala Patriarhală va avea loc la ora 12:30 ceremonia de închidere oficială a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni. Ziua de duminică se va încheia cu un moment cultural de excepție, începând cu ora 20:00, la Sala Palatului (Str. Ion Câmpineanu 28), prin concertul „Eu sunt: Damian Drăghici – O Călătorie în Adâncul Sufletului Meu”.

Festival inițiat de Președinție

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”