Iohannis: Cine a plagiat, pleacă; cine nu a plagiat și e acuzat trebuie apărat și să i se refacă bunul renume rapid

Iohannis: Cine a plagiat, pleacă; cine nu a plagiat și e acuzat trebuie apărat și să i se refacă bunul renume rapid

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni seara, la Timișoara, că aceia care au plagiat trebuie să plece din sistem dacă li se dovedește vinovăția, dar cine nu a plagiat și este acuzat trebuie să beneficieze de refacerea urgentă a bunului renume.

''Această chestiune (a plagiatului, n.r.) trebuie lămurită de specialiști atunci când există o solicitare în acest sens. Pentru ceea ce se va întâmpla, este simplu, am spus acest lucru și azi în alocuțiunea mea (de la Universitatea de Vest Timișoara n.red.). Dacă o persoană publică a plagiat, trebuie să depășim situația și persoana respectivă trebuie să plece din funcția publică, ca și un profesor universitar, dacă se găsește că a plagiat, trebuie să plece de acolo'', a spus președintele Klaus Iohannis.

Afirmația sa a venit în contextul unei întrebări din partea presei, pe tema presupusului plagiat, în ceea ce o privește pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Șeful statului a subliniat că regula este valabilă indiferent de numele persoanei și nu vrea să se personalizeze discuția pentru 'X', 'Y' sau 'Z'.

''Cine a plagiat, pleacă. Am discutat cu studenții și mi-au spus că plagiatul nu este problema cea mai mare a sistemului universitar. Plagiatul este o problemă mare a societății pentru că este o formă de hoție și dacă vrem să construim o societate mai bună cu o politică mai curată, mai transparentă, atunci trebuie să fim foarte intransigenți. Cine a plagiat, pleacă'', a subliniat Iohannis.

Președintele României a punctat însă că oricine nu a plagiat, dar a fost acuzat ''trebuie să fie apărat de cei care știu să evalueze teza și în foarte scurt timp să spună 'respectivul nu a plagiat"'.

''Așa cum într-o situație de plagiat trebuie să se termine cu eliminarea persoanei respective din rândul persoanelor respectabile, tot așa persoana care a fost acuzată pe nedrept (trebuie n.red.) să beneficieze de refacerea bunului renume în cel mai scurt timp'', a explicat Klaus Iohannis.

AGERPRES / (A — autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...