Iohannis: Constat cu regret că prea puțini români au planuri de întoarcere în țară; le propun un parteneriat

Iohannis: Constat cu regret că prea puțini români au planuri de întoarcere în țară; le propun un parteneriat

Președintele Klaus Iohannis spune că a constatat cu regret că puțini români din străinătate au planuri de întoarcere în țară, însă consideră că diaspora românească poate fi o oportunitate, motiv pentru care a propus un parteneriat pentru transformarea României într-un stat prosper și puternic.

"Vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezintă plecarea românilor în străinătate. Într-o altă abordare, însă, putem să vedem și oportunitatea oferită de prezența unei diaspore puternice peste hotare. Bine angrenată de un stat atent, aceasta poate deveni o importantă resursă pentru dezvoltarea și modernizarea României, un adevărat capital care poate fi valorificat. Statul român trebuie să-i servească deopotrivă pe toți românii, din interiorul și din afara granițelor", a spus Iohannis, marți, la dezbaterea "Diaspora românească — vector de dezvoltare", organizată la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că un nou cadru, în care atenția față de diaspora să devină o prioritate națională, va trebui transpus în politici publice, programe și proiecte.

"Românii de peste hotare acumulează experiență, posedă expertiză, capătă deprinderi și își construiesc rețele de contact pe care nu le-ar fi avut în țară. Acestea reprezintă un capital prețios, ce poate fi valorificat în mod inteligent. Fie că vorbim de specialiști demni de Premiul Nobel, de români care excelează în profesiile lor și în activitățile lor, care muncesc cu onestitate, românii din străinătate au ceva util de oferit țării. Ei vin cu un capital profesional, intelectual, financiar, social, dar și 'civic', având experiența de a trăi în democrații consolidate, cu sisteme eficiente în serviciul public", a declarat șeful statului.

El a subliniat că numărul românilor care se va întoarce în țară va crește pe măsură ce abordarea statului se va schimba în cazul lor.

"A doua constatare, pe care o fac cu regret, este că prea puțini români au planuri concrete de întoarcere în țară. Sunt convins că numărul lor va crește pe măsură ce se schimbă abordarea statului față de cetățenii săi, dar expertiza lor poate fi valorificată și pusă în slujba dezvoltării României chiar de acolo unde trăiesc ei acum", a afirmat Iohannis.

Șeful statului a propus gândirea unor modalități în care pot fi puși în contact specialiștii români din străinătate cu cei rămași în țară pentru conectarea proiectelor antreprenoriale sau de cercetare, prin care se poate facilita accesul la resurse și crea punți de legătură cu instituțiile publice.

"Putem valorifica ingeniozitatea și creativitatea românească și beneficia cu toții de transferul de idei și de proiecte în ambele direcții, din străinătate către România și invers", a spus el.

Președintele Iohannis a indicat că pentru a răspunde așteptărilor românilor de a se conecta cu țara și de a le oferi un acces prietenos la serviciile statului, se pot crea cât mai multe instrumente online — de la informații disponibile în rețea la cursuri și programe educaționale și antreprenoriale sau incubatoare virtuale.

"România nu își permite să irosească prețiosul capital uman pe care îl reprezintă concetățenii noștri din afara granițelor. Ei sunt nu doar ambasadorii sufletului românesc și purtătorii de mesaj ai culturii și obiceiurilor noastre, ci au demonstrat și spirit antreprenorial prin însuși destinul pe care l-au ales. Ei sunt surse de proiecte și investiții, de cercetare sau de schimburi artistice și culturale. Pe scurt, sunt vectori de dezvoltare și modernizare pentru țară", a adăugat șeful statului.

Banii trimiși anual acasă, potrivit președintelui, fac din românii de peste hotare un "adevărat investitor și generează o parte importantă din creșterea economică".

"Avem datoria să le oferim mai mult, și anume oportunități concrete pentru a-i atrage să-și investească productiv talentul și resursele înapoi acasă", a susținut Iohannis.

Șeful statului a precizat că românii de peste hotare sunt "importanți factori de influență în țările gazdă".

"Proiecția României în lume depinde în mare măsură de prezența, vorbele și acțiunile fiecăruia dintre ei. În acest fel, se creează o impresie mai vie și mai durabilă despre România decât prin orice alt instrument de comunicare elaborat de stat. Imaginea României în lume nu vine doar din realitatea de pe teren, de aici din țară, ci și din cum este ea tradusă de fiecare dintre cei plecați. În acest sens, doresc să salut efortul oamenilor de afaceri care, în mod voluntar, s-au mobilizat, cutreierând diaspora, pentru a prezenta oportunitățile disponibile în România", a declarat el.

Șeful statului a anunțat că Guvernul va propune o foaie de parcurs care să reflecte importanța strategică acordată diasporei și a remarcat "atenția purtată" informării cetățenilor despre votul prin corespondență.

"Știu că sunt câteva inițiative ce se pregătesc deja și, la coagularea lor, le voi supune discuției cu înșiși beneficiarii lor, românii care trăiesc astăzi peste hotare. Astfel, Consiliul Consultativ promis Diasporei va face un prim pas pentru a-și îndeplini misiunea", a arătat el.

Iohannis își dorește ca prezența românilor peste hotare să fie o chestiune de alegere, nu una de necesitate, context în care a propus realizarea unui parteneriat cu aceștia.

"Propun românilor din afara granițelor un parteneriat bazat pe încredere și scop comun: transformarea României într-un stat prosper și puternic", a mai declarat el.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”