Iohannis, de ziua Minorităților Naționale: România, un exemplu în ceea ce privește respectul pentru diversitatea etnică

Iohannis, de ziua Minorităților Naționale: România, un exemplu în ceea ce privește respectul pentru diversitatea etnică

Președintele României a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Minorităților Naționale, ocazie cu care a precizat că România poate fi considerată „un exemplu în ceea ce privește respectul pentru diversitatea etnică, culturală și confesională”.

Mesajul președintelui României cu ocazia Zilei Minorităților Naționale FOTO: Presidency

„De Ziua Minorităților Naționale din România, le transmit cele mai bune gânduri tuturor cetățenilor români care aparțin minorităților naționale şi care, prin identitatea lor, îmbogățesc şi consolidează conviețuirea noastră armonioasă. Reafirm cu acest prilej adeziunea noastră la Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, religioase şi lingvistice și reamintesc preocuparea României de a adapta cadrul legislativ și instituțional național în spiritul acestor valori fundamentale pe care ni le-am asumat, astfel încât să fructificăm oportunitățile oferite de diversitatea etnică și culturală. Cei 30 de ani trecuți de la adoptarea Rezoluției Adunării Generale a ONU din 1992 au arătat cât de importantă este pentru pacea mondială și armonia socială a fiecărei țări respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, religioase şi lingvistice”, a precizat Klaus Iohannis în mesajul său, potrivit Administrației Prezidențiale.

Potrivit șefului statului, România a făcut pași decisivi pentru protejarea și promovarea drepturilor fundamentale ale omului, bucurându-se de „avantajul unor relații interetnice și interconfesionale armonioase”.

„În această perioadă, România a făcut pași decisivi pentru protejarea și promovarea drepturilor fundamentale ale omului și a identităților culturale. În acest proces, aderarea la Uniunea Europeană a constituit un reper important, un moment care a fost posibil inclusiv datorită coeziunii manifestate de toate minoritățile naționale din țara noastră. În aceste vremuri complicate, marcate de gravele crize pe care le traversează omenirea, România se bucură de avantajul unor relații interetnice și interconfesionale armonioase, cât și de atuul dialogului constant și constructiv dintre reprezentanții minorităților naționale și autoritățile publice”, a adăugat președintele.

Klaus Iohannis susține că România „poate fi considerată, pe bună dreptate, un exemplu în ceea ce privește respectul pentru diversitatea etnică, culturală și confesională”.

„Țara noastră poate fi considerată, pe bună dreptate, un exemplu în ceea ce privește respectul pentru diversitatea etnică, culturală și confesională. Acest lucru vi se datorează și dumneavoastră, cetățenilor aparținând minorităților naționale, și contribuției indiscutabile pe care o aveți la dezvoltarea societății în ansamblul său. În această zi aniversară, vă invit să participați, așa cum au făcut-o multe generații înaintea noastră, la creionarea destinului României și la integrarea deplină a țării noastre în spațiul de valori euroatlantic. La mulți ani tuturor cetățenilor aparținând minorităților naționale din România”, a punctat șeful statului.

Mesajul președintelui României a fost transmis de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”