Iohannis: Decizia CNA de a suspenda temporar emisia unui post tv este fundamentată pe criterii de ordin politic

Iohannis: Decizia CNA de a suspenda temporar emisia unui post tv este fundamentată pe criterii de ordin politic

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că decizia adoptată marţi de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) de a suspenda temporar emisia unui post de televiziune este fundamentată pe criterii de ordin politic, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

CNA a luat această hotărâre în cazul postului Realitatea TV pentru modul în care a reflectat mitingul din Bucureşti din 10 august 2018 şi trebuie aplicată joi seară.

"O astfel de sancţiune extremă este foarte periculoasă întrucât poate crea precedente şi deschide calea abuzului de putere asupra mass-media", arată şeful statului.

Potrivit preşedintelui Iohannis, "într-un stat de drept, în care libertatea de exprimare este garantată de lege şi Constituţie, cenzura este inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât decizia aparţine unei instituţii publice autonome, a cărei menire este protejarea interesului public".

"Deturnarea politică de la această misiune fundamentală constituie un act de sabotare tocmai a interesului public de a se garanta pluralitatea opiniilor şi abordărilor. Jurnaliştii nu trebuie pedepsiţi de către cei care deţin puterea pentru că au curajul să spună adevărul", se arată în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia că CNA nu trebuie folosit ca un "instrument de reducere la tăcere a reprezentanţilor mass-media care critică puterea".

"Asigurarea libertăţii de expresie a tuturor opiniilor face diferenţa între o democraţie şi o autocraţie. O ţară este cu adevărat democratică dacă are şi capacitatea de a proteja independenţa presei, iar jurnaliştii trebuie să fie conştienţi de misiunea lor fundamentală şi să fie solidari în a-şi apăra dreptul de a se exprima liber", se mai precizează în comunicat.

Marţi, posturile Realitatea TV şi România TV au fost sancţionate de către CNA pentru modul în care au reflectat mitingul din Bucureşti de pe data de 10 august 2018 , astfel că Realitatea TV va avea obligaţia de a difuza joi, timp de zece minute, textul deciziei CNA, iar România TV va trebui să plătească o amendă de 15.000 de lei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...