Iohannis, despre opoziția intrării României în Schengen: Unele parteneriate necesită consolidare

Iohannis, despre opoziția intrării României în Schengen: Unele parteneriate necesită consolidare

Șeful statului a declarat în ceea ce privește seria de opoziții față de aderarea României la Schengen că unele parteneriate necesită consolidare, fapt ce este realizabil înainte de reuniunea Consiliului JAI de pe 8 decembrie.

Iohannis susține că este timp pentru rezolvarea problemelor privind opoziția aderării FOTO Arhivă

Încă consider că este posibil și cred că avem încă suficient timp pentru a găsi soluții la toate problemele”, a spus președintele Klaus Iohannis privind opozițiile asupra aderării României la spațiul Schengen a mai multor state membre din ultima perioadă.

Președintele a susținut că „este adevărat că unii dintre prietenii noștri au venit cu noi întrebări, dar noi suntem pregătiți să colaborăm, suntem pregătiți să găsim noi soluții și suntem dispuși să avem un vot pe 8 decembrie”, după un val de opoziții privind aderarea din partea Austriei și a social-democraților suedezi.

Nu este vorba despre faptul că unele probleme ar fi noi, ci doar că unele parteneriate necesită să fie consolidate, unele chestiuni trebuie să fie discutate în cadrul unui format mai larg și, din punctul meu de vedere, totul este încă realizabil înainte de a avea discuția pe 8 decembrie”, a mai subliniat șeful statului.

Mai mulți opozanți ai aderării României la Schengen

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a susținut că este un moment nepotrivit pentru extinderea spațiului Schengen, opoziţie sa fiind motivată de fluxul de refugiaţi.

Ulterior, cancelarul austriac a declarat într-o vizită în Croația că s-ar putea opune la aderarea României şi Bulgariei la spațiul Schengen.

În contextul în care Austria se confruntă cu un val de migranți ilegali, cancelarul a mai susținut că există o problemă în ceea ce privește migranți ilegali din țări precum România, Bulgaria sau Ungaria, fapt ce reprezintă o problemă în procesul de aderare la spațiul Schengen.

„Avem 100.000 de persoane care au trecut granița în mod neregulamentar, dintre care 75.000 au traversat țări precum România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrate de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și trebuie să ne ocupăm de de asta”, a spus cancelarul austriac .

Ministerul de Interne al României a transmis însă că prin România au trecut însă doar 2,7% dintre cei 75.000.

Liderii guvernamentali români, optimiști

O altă țară care s-a opus până acum aderării statului român a fost Olanda, care ar fi încercat chiar amânarea votului și obținerea unor aliați.

Potrivit unor surse guvernamentale, noua misiune de evaluare a experților Comisiei Europene, solicitată de Olanda, a stabilit însă că România îndeplinește toate criteriile, inclusiv cele solicitate de Guvernul de la Haga.

De asemenea, în contextul opoziției a două partide socialiste din Suedia , liderii români au subliniat că este de remarcat faptul că partidele parlamentare din Suedia care s-au poziţionat împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen nu dețin puterea de decizie a Guvernului de la Stockholm.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale