Iohannis, despre soluțiile pentru scăderea prețurilor la gaze și energie: Plafonare sau creșterea alocării pentru REPower

Iohannis, despre soluțiile pentru scăderea prețurilor la gaze și energie: Plafonare sau creșterea alocării pentru REPower

Klaus Iohannis a vorbit despre soluțiile despre care au discutat liderii europeni pentru a diminua prețurile la gaze naturale și energie, fiind avasante două posibilități, fiecare cu plusuri și minusuri.

Klaus Iohannis a avansat soluțiile privind diminuarea prețurilor la gaze și energie FOTO Presidency

„A doua temă este energia (n.r. - pe agenda discuțiilor). Am atins-o deja ieri. Azi vom merge mai în detaliu. E nevoie de măsuri mai hotărâte ca să ducem prețurile în jos, Cu toate măsurile luate nu s-a reușit o coborâre a prețului energiei”, a precizat șeful statului despre agenda discuțiilor la Consiliul European informal de vineri.

Klaus Iohannis a subliniat că el susține decuplarea gazelor naturale de electricitate, în ceea ce privește cele două piețe. „Eu rămân la propunerea mea să despărțim piața gazului de piața electricității. Cred că din ce în ce mai mulți membri din consiliu sunt de aceeași părere. Pe de altă parte e nevoie de deiversificarea resurselor mai ales când e vorba de gaz. Capacitatea porturilor europene pentru gaz lichid trebuie crescută”, a completat președintele României.

Problemele, discutate cu șefa Comisiei Europene

Șeful statului a punctat faptul că inclusiv cu Ursula von der Leyen a discutat despre soluții. „Am discutat ieri în marja reuniunii destul de mult cu doamna președintă von der Leyen despre aceste chestiuni. Sunt luate în considerare două măsuri, una ar fi de plafonarea prețului gaze. Pe timp scurt, până trecem iarna. Însă Comisia trebuie să vină cu detalii elaborate de experți, pentru ca această limitare a prețurilor să nu afecteze pe furnizorii care sunt de partea noastră. De exemplu Norvegia, care livrează o treime din gazul european”, a precizat Klaus Iohannis.

Cealaltă măsură aflată în discuție e creșterea alocării pentru proiectul REPower, adică schimbarea resurselor energetice. Ar fi binevenită și pentru noi”, a subliniat președintele României, punând punctul pe diversificarea surselor energetice. Iohannis a amintit că și pentru România au fost crescute resursele pe zona energetică. „Recent a fost aprobată o suplimentare pentru România de 1,5 miliarde euro pentru România. În defnitiv, e nevoie de un pachet de măsuri mai amplu”, a completat șeful statului, fiind de părere că prețurile trebuie să fie rezonabile.

România, fără probleme de aprovizionare

Vicepremierul Kelemen Hunor susţine că România poate asigura populaţiei, pentru această iarnă, cantităţile necesare de energie electrică, gaze şi lemne, precizând totodată că nu s-a discutat în Guvern despre o eventuală blocare a exporturilor de energie şi cereale.

Astăzi tot ce ştim înseamnă că nu vom avea probleme nici la energie şi nu vom avea probleme nici la alimentele de bază. Guvernul este preocupat şi caută soluţii, ieri am luat decizia şi pentru lemnele de foc, şi putem asigura toate cantităţile necesare şi de energie electrică şi de gaze naturale în această iarnă. (...) Sunt convins că vom trece cu bine această iarnă. Vor fi probleme în continuare, că nu noi controlăm preţul curentului electric, al gazelor naturale, nu noi am creat această situaţie, dar facem tot ce ne stă în putinţă şi în limitele bugetului să asigurăm condiţiile cât mai bune pentru această iarnă", a spus vicepremierul, la Arad, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…