Iohannis Distrugerea barajului din regiunea Herson, o altă crimă de război a Rusiei

Iohannis Distrugerea barajului din regiunea Herson, o altă crimă de război a Rusiei

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că Rusia trebuie trasă la rspundere, susținând că distrugerea barajului din regiunea Herson este o altă crimă de războii a Rusiei întreptată împotriva civililor.

FOTO Administrația Prezidențială

„Distrugerea barajului Nova Kakhovka este o altă crimă de război a Rusiei împotriva civililor nevinovați. Rusia și autorii ruși trebuie să fie trași la răspundere. Gândurile noastre sunt la toți cei afectați de acest atac oribil”, a transmis președintele Klaus Iohannis într-un mesaj pe Twitter .

Distrugerea barajului din regiunea Herson

Un baraj uriaș din zona controlată de ruși din sudul Ucrainei a fost distrus, declanșând un potop de apă. Armata ucraineană a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul, dat fiind că Moscova s-ar fi temut că forțele ucrainene ar folosi drumul de deasupra barajului pentru a duce trupele peste râu pe teritoriul controlat de forțele sale armate, ca parte a unei contraofensive. În același timp, oficialii ruși au dat vina pe ucraineni.

Terorişti ruşi. Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean”, a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Imaginile care circulă pe rețelele de socializare în această dimineață arată o breșă masivă în baraj, cu apa deja inundând zona de război și în aval în direcția Herson. Nu este încă clar cât de gravă este sau va fi inundația. Dar, în funcție de cât de mare este breșa, inundațiile ar putea fi devastatoare, iar autoritățile din Herson au avertizat locuitorii din părțile joase ale orașului să plece cât mai repede posibil și să caute adăpost pe un teren mai înalt.

Șeful regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat în această dimineață la televiziunea ucraineană că opt sate au fost deja inundate complet, urmând ca mai multe să fie inundate.

De altfel, barajul este un canal vital care transportă apa de la Nipru până în Crimeea ocupată de ruși, ceea ce înseamnă că sursele de apă de acolo sunt probabil afectate.

Rusia a desfășurat anterior mai multe atacuri asupra barajelor din Ucraina, provocând inundații pe scară largă și întrerupând sursele de energie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

5 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!