Iohannis, după ce Franța a anunțat ca își va consolida prezenta în România : Un gest important pentru flancul estic

Iohannis, după ce Franța a anunțat ca își va consolida prezenta în România : Un gest important pentru flancul estic

Franţa va mai trimite în România o companie de vehicule blindate și un escadron de tancuri Leclerc.

Președintele României salută gestul de solidaritate al Franței. Foto: Arhiva Adevarul

Președintele României, Klaus Iohannis a reacționat în urma anunțului făcut de Franța cu privire la sporirea prezenței militare franceze în România. Astfel, într-o postare distribuită pe Facebook și Twitter, șeful statului român și-a arătat aprecierea pentru măsura anunțată printr-un mesaj: „Salut decizia Președintelui Emmanuel Macron de a consolida prezența militară franceză în România, prin trimiterea unei companii de vehicule blindate și a unui escadron de tancuri Leclerc. Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarității Aliate. Mesajul a fost postat în limba franceză.

image png

Decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a ''spori postura defensivă pe flancul de est al Europei'' a fost luată „ținând cont de situaţia pe flancul oriental al NATO” şi „de violenţa luptelor în Ucraina”, a explicat ministrul francez la o audiere parlamentară.

Conform unei surse militare citate de AFP, Franţa se pregăteşte să-şi dubleze în luna noiembrie efectivele în cadrul grupului de luptă al NATO în România, iar desfăşurarea de echipamente anunţată de ministrul Lecornu ar consta într-o duzină de vehicule de luptă ale infanteriei (VBCI) şi o duzină de tancuri Leclerc.

Franţa conduce grupul de luptă al NATO în România, care numără în prezent 350 de soldaţi francezi, plus soldaţi belgieni şi olandezi.

Vom continua de asemenea să ne consolidăm postura defensivă în Lituania'', prin suplimentarea numărului avioanelor de vânătoare Rafale desfăşurate pentru misiunile de poliţie aeriană, precum ''şi în Estonia, unde o companie de infanterie uşoară consolidată va fi desfăşurată” în 2023 şi va fi echipată cu vehicule Griffon, ceea ce înseamnă aproximativ o sută de militari suplimentari, a adăugat ministrul francez.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...