Iohannis e de acord cu comasarea unor alegeri: „Ar fi bine să se ia o decizie repede”

Iohannis e de acord cu comasarea unor alegeri: „Ar fi bine să se ia o decizie repede”

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a poziționat pentru scenariul comasării unor rânduri de alegeri din 2024, dat fiind că vor fi patru teste electorale, recomandând Coaliției să ia o decizie „repede”.

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Eu știu că există o discuție în Coaliția pentru a găsi soluții. Discuția e legitimă ,fiind patru rânduri de alegeri, în jumătate de an. E greu de gestionat. Ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea efectiv mai puține rânduri de alegeri”, a afirmat șeful statului, întrebat cum vede posibilitatea ca în România să fie comasate unele alegeri.

Cum va gestiona Coaliția, vom vedea. Nu e treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției de guvernare în aceste chestiuni, însă ar fi bine să se ia o decizie cât mai repede”, a subliniat președinele Klaus Iohannis.

Chestionat despre scenariul lansat privind o coaliție PSD-PNL pentru următorii 10 ani, care să includă și rotația președintelui, pe modelul premierilor, Klaus Iohannis a subliniat că „poziția de președinte nu se joacă la masa verde și cetățenii români sunt cei care stabilesc cine va fi președintele României”.

Negoicieri pentru comasare și pentru funcții de top

PSD și PNL nu sunt pe aceeași frecvență privind comasarea alegerilor, negocierile urmând a fi intensificate în următoarele săptămâni, dar sunt băgate în joc și funcțiile cele mai importante din stat pentru noile discuții.

Un consens între cele două partide ale Coaliției privind comasarea unui rând de alegeri, pentru că e neclar la ce variantă s-ar putea ajunge, e încă departe de un rezultat favorabil pentru ambele formațiuni. După discuțiile de marți, între Marcel Ciolacu și șefii de filiale județene, social-democrații păreau înclinați să spună „da“ la o comasare a localelor cu europarlamentarele, dar voiau să știe și întreg calendarul electoral. Însă declarația lui Nicolae Ciucă privind faptul că ideea comasării localelor cu europarlamentarele nu vine din PNL, ca și cum preferința pentru desfășurarea mai multor scrutinuri în același timp venea de la PSD, i-a nemulțumit. Prin urmare, social-democrații nu au mai dat vreun vot privind comasarea, fiind așteptate propuneri concrete de la PNL. Mai mult, decizia anunțată de Marcel Ciolacu a fost că niciun parlamentar PSD nu va vota vreun proiect de lege referitor la comasare sau decalare de alegeri.

Cele mai importante funcții

În schimb, social-democrații au punctat că așteaptă să vadă ce vor liberalii mai exact de la anul electoral 2024. La rândul lor, liberalii au dat un mandat flexibil președintelui, secretarului general și prim-vicepreședinților să poarte negocierile pentru comasare și nu doar. Pentru că la discuții ar urma să fie puse în joc și mai multe funcții de top din România. Potrivit unor surse de la conducerea PNL, va fi o negociere și pe o împărțire politică a funcțiilor de președinte, premier, primar al Capitalei, comisar european, președinte al Camerei și șef al Senatului. Liberalii vor susținere pentru funcția de președinte, la fel ca și social-democrații. Potrivit surselor liberale, un om ca Ciucă s-ar ține de cuvânt și ar numi un premier PSD. În schimb, în privința atitudinii PSD cu un președinte de țară sunt sceptici. Prin urmare, liberalii ar fi de acord cu un raport de 4 funcții PSD, 2 PNL, unde liberalii au președintele și șefia unei Camere

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat