Iohannis: Există o tendinţă accentuată în PSD de a da vina pentru inflaţie şi creşterea dobânzilor în curtea BNR

Iohannis: Există o tendinţă accentuată în PSD de a da vina pentru inflaţie şi creşterea dobânzilor în curtea BNR

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat joi, la Bacău, existenţa unei "tendinţe accentuate în rândul PSD" de a responsabiliza Banca Naţională a României pentru nivelul ridicat al inflaţiei şi pentru creşterea dobânzilor.

"Dacă observăm declaraţiile făcute şi de membri ai Guvernului şi de nemembri ai Guvernului la televizor, atunci putem să constatăm că există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR. Există, în acelaşi timp, o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat ei", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a declarat, la finalul dezbaterii cu tema "Viziunea tinerilor pentru viitorul României", că BNR trebuie să rămână o instituţie independentă din punct de vedere politic, aceasta fiind o condiţionalitate impusă de Uniunea Europeană.

"Dacă veni vorba de BNR, eu cred că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv Guvernul, PSD, preşedintele Camerei şi aşa mai departe, că cea mai mare calitate a BNR este independenţa. Este o condiţie esenţială de membru în Uniunea Europeană. BNR trebuie să fie independentă. BNR nu trebuie să facă politică guvernamentală, dar pe de altă parte, şi asta le-am scris şi în comunicat, este evident că trebuie să vorbească şi trebuie să încerce, în măsura independenţei fiecăruia, să îşi armonizeze politicile în interesul României", a adăugat Klaus Iohannis.

Acesta a precizat că vineri va avea o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă pe tema armonizării politicilor BNR cu politicile fiscale guvernamentale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina