Iohannis: Faptul că Juncker a lansat Carta albă este începutul dezbaterilor, nu sfârșitul; unii au înțeles greșit

Iohannis: Faptul că Juncker a lansat Carta albă este începutul dezbaterilor, nu sfârșitul; unii au înțeles greșit

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că vor exista consultări și dezbateri cu privire la viitorul UE, arătând că prezentarea Cartei albe de către președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, reprezintă începutul dezbaterilor, nu sfârșitul lor.

"Cu siguranță vom avea și consultări, și dezbateri publice. Consider că unii au înțeles greșit despre ce este vorba. Faptul că președintele Juncker a lansat Carta albă este începutul dezbaterilor, nu sfârșitul. Acum, joi, vineri nu se hotărăște nimic despre viitorul Uniunii în acest sens. Chiar inițiatorul a exprimat așteptările că până probabil în 2019, când se aleg următorul Parlament, următoarea Comisie, vom avea un rezultat care arată care ar trebui să fie direcția. Nu suntem la finalul discuției, ci la începutul discuției și mă aștept ca toată lumea care are o opinie fundamentată să vină cu această opinie, să avem foarte multe consultări, dialog și așa mai departe", a declarat Iohannis, după ce a participat la prezentarea bilanțului Ministerului Public pe 2016.

El a subliniat că o Europă cu două viteze nu este bună.

"Eu m-am referit încă de când am devenit președintele României la această chestiune și am spus că o Europă cu două viteze sau cu mai multe viteză nu este bună, nu ajută pe nimeni și aici poate este bine să clarific un pic. Nu înseamnă că nu vedem că țările se dezvoltă într-un ritm diferit, este ușor de observat. Nu la asta se referă. Europa mai multor viteze nu se referă la situația de fapt, ci, după părerea mea, este periculos să statuăm că așa vrem să fie și în viitor. Noi, cel puțin românii, dorim să devenim parte a nucleului și îmi imaginez că asta este abordarea cea mai sănătoasă", a afirmat șeful statului.

Președintele Iohannis a susținut că fiecare "aleargă cu viteza lui", dar că obiectivul este construirea unei Uniuni "solidare, puternice și unite".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară