Iohannis: Faptul că Juncker a lansat Carta albă este începutul dezbaterilor, nu sfârșitul; unii au înțeles greșit

Iohannis: Faptul că Juncker a lansat Carta albă este începutul dezbaterilor, nu sfârșitul; unii au înțeles greșit

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că vor exista consultări și dezbateri cu privire la viitorul UE, arătând că prezentarea Cartei albe de către președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, reprezintă începutul dezbaterilor, nu sfârșitul lor.

"Cu siguranță vom avea și consultări, și dezbateri publice. Consider că unii au înțeles greșit despre ce este vorba. Faptul că președintele Juncker a lansat Carta albă este începutul dezbaterilor, nu sfârșitul. Acum, joi, vineri nu se hotărăște nimic despre viitorul Uniunii în acest sens. Chiar inițiatorul a exprimat așteptările că până probabil în 2019, când se aleg următorul Parlament, următoarea Comisie, vom avea un rezultat care arată care ar trebui să fie direcția. Nu suntem la finalul discuției, ci la începutul discuției și mă aștept ca toată lumea care are o opinie fundamentată să vină cu această opinie, să avem foarte multe consultări, dialog și așa mai departe", a declarat Iohannis, după ce a participat la prezentarea bilanțului Ministerului Public pe 2016.

El a subliniat că o Europă cu două viteze nu este bună.

"Eu m-am referit încă de când am devenit președintele României la această chestiune și am spus că o Europă cu două viteze sau cu mai multe viteză nu este bună, nu ajută pe nimeni și aici poate este bine să clarific un pic. Nu înseamnă că nu vedem că țările se dezvoltă într-un ritm diferit, este ușor de observat. Nu la asta se referă. Europa mai multor viteze nu se referă la situația de fapt, ci, după părerea mea, este periculos să statuăm că așa vrem să fie și în viitor. Noi, cel puțin românii, dorim să devenim parte a nucleului și îmi imaginez că asta este abordarea cea mai sănătoasă", a afirmat șeful statului.

Președintele Iohannis a susținut că fiecare "aleargă cu viteza lui", dar că obiectivul este construirea unei Uniuni "solidare, puternice și unite".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”