Iohannis, întrevederi cu președintele și premierul Portugaliei. Cum arată agenda șefului statului

Iohannis, întrevederi cu președintele și premierul Portugaliei. Cum arată agenda șefului statului

Președintele României va avea o întrevedere față în față cu omologul din Portugalia, sâmbătă, urmate de o conferință de presă. După o zi de pauză, șeful statului va avea luni discuții și cu premierul și președintele Adunării Republicii.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO Presidency.ro

Potrivit programului transmis de Administrația Prezidențială, sâmbătă, de la 14.00, are loc ceremonia primirii oficiale de către Președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, la Mănăstirea Ieronimilor.

De la 15.00, Iohannis va fi primit de către președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, la Palatul Belém, urmând ca după discuții să aibă o conferință de presă.

După o zi liberă în agenda oficială, Klaus Iohannis se vede luni cu președintele municipalității Lisabona, cu președintele Adunării Republicii și premierul Portugaliei.

Ce a zis la masa rotundă de la evenimentul din Granada

Președintele României, Klaus Iohannis, a coprezidat joi, împreună cu prim-ministrul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre, masa rotundă cu tema „Energie, mediu și combaterea schimbărilor climatice”, în marja Summitului Comunității Politice Europene care se desfășoară la Granada, Regatul Spaniei.

Mă bucur să coprezidez această masă rotundă despre energie, mediu și lupta împotriva schimbărilor climatice. Acestea sunt subiecte esențiale pe agenda noastră europeană pentru care implicarea la cel mai înalt nivel este fundamentală. Prezența dumneavoastră aici atestă angajamentul dumneavoastră de a conduce în materie de tranziție verde, asigurând în același timp securitatea energetică pentru Europa. Criza energetică generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat încă o dată cât este de importantă independența energetică pentru securitatea noastră. Și, în fața adversității, am dovedit că putem recurge la acțiune îndrăzneață și rapidă. Spre surprinderea Rusiei, am redus masiv, într-un timp foarte scurt, dependența noastră energetică de Moscova”, a afirmat șeful statului.

Am transformat criza într-o oportunitate, accelerând tranziția verde prin măsuri de eficiență energetică și bazându-ne pe energie regenerabilă. În acest fel, Uniunea Europeană și-a reafirmat angajamentul puternic de a conduce lupta împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, Uniunea își menține ferm angajamentul nostru de a sprijini țările în curs de dezvoltare și pe cele mai vulnerabile în procesul de atenuare și de adaptare la schimbările climatice. Dar o acțiune eficientă în domeniul schimbărilor climatice necesită o implicare globală concretă. Auzind angajamentele altor lideri în timpul recentelor Summituri ale ONU privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și privind Ambițiile Climatice, am recăpătat încrederea că suntem capabili să acționăm la nivel global în privința schimbărilor climatice și a sustenabilității”, a completat președintele României.

Nevoie de mix energetic

La rândul său, COP28 în Dubai marchează un moment de bilanț global și o oportunitate de a recalibra acțiunea noastră împotriva schimbărilor climatice pentru mai multă eficiență.În același timp, securitatea climatică și securitatea energetică merg mână în mână. În acest sens, un mix energetic echilibrat , bazat pe diverse surse de energie cu emisii scăzute de carbon, este esențial. Energia solară și eoliană sunt liderii când vine vorba de implementarea energiei regenerabile. Cu toate acestea, rolul gazului natural și al energiei nucleare în procesul de decarbonizare nu poate fi neglijat. Dezvoltările inovatoare, cum ar fi reactoarele modulare mici, pot facilita atingerea neutralității carbonului. Investițiile suplimentare în infrastructura energetică, în interconectarea îmbunătățită, în special în rețelele electrice, sunt esențiale”, a mai transmis liderul de la Palatul Cotroceni.

Uniunea Europeană a decis să integreze Ucraina și Republica Moldova în piața europeană a energiei și să deschidă accesul la Platforma Europeană de achiziție comună de gaz spre țările candidate. Acest lucru indică voința noastră puternică de a le aduce mai aproape de ambițiile UE în materie de energie și climă”, a punctat Iohannis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat