Iohannis: Jean-Claude Juncker, un rol aparte în istoria recentă a Uniunii Europene

Iohannis: Jean-Claude Juncker, un rol aparte în istoria recentă a Uniunii Europene

Șeful statului român a declarat în cadrul unei ceremonii de decorare a fostului șef al Comisiei Europene, că Juncker este unul dintre cei mai experimentaţi oameni de stat europeni şi promotor al integrării europene, având un rol aparte în istoria recentă a Uniunii.

Klaus Iohannis și fostul șef al Comisiei Europene FOTO Arhivă Adevărul

Fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Academia de Studii Economice, odată cu celebrarea a 110 de activitate a instituției.

În cadrul evenimentului, președintele României, Klaus Iohannis, a felicitat instituția și a subliniat că Jean-Claude Juncker „este nu doar unul dintre cei mai experimentați oameni de stat europeni, ci și un veritabil susținător și promotor al integrării europene, având un rol aparte în istoria recentă a Uniunii Europene”, comparând statutul său cu cel al părinților-fondatori ai Uniunii Europene.

„Titlul de Doctor Honoris Causa acordat de către Academia de Studii Economice este o recunoaștere publică a meritelor excepționale, a prestigiului și a contribuției dumneavoastră la consolidarea Uniunii Europene”, i-a mai transmis președintele român fostului șef al Comisiei Europene, pe care l-a felicitat și căruia i-a mulțumit pentru sprijinul parcursului european al României.

„Martor al căderii Zidului Berlinului, arhitect al Tratatului de la Maastricht din 1992, Președinte al Eurogrupului timp de 8 ani, Președintele Juncker a jucat un important rol în reunificarea continentului european. Într-o perioadă când Europa se redefinea după căderea regimurilor comuniste, Jean-Claude Juncker a fost un adevărat campion al cauzei europene, aducând alături state mari şi mici, noi sau vechi, din Est sau din Vest, pentru a lucra împreună pentru dezvoltare și pentru a depăși diviziunile trecutului”, a susținut președintele României.

Totodată, șeful statului a subliniat că „planul Juncker a avut un rol-cheie în creșterea și consolidarea competitivității economiei europene. Mare parte din reziliența economică atât de necesară în ultimii ani își are originea și în viziunea promovată prin Planul de investiții pentru Uniunea Europeană”.

Potrivit președintelui, mandatul lui Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene „a fost unul de referință, în pofida provocărilor considerabile cu care s-a confruntat Uniunea, de la gestionarea consecințelor crizei economice și financiare, la criza migranților sau la momentul Brexit din 2016, când Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a decis ieșirea din Uniune. În toată această perioadă, Președintele Juncker a ales să promoveze o agendă europeană pozitivă, a ales calea unității, susținând cu fiecare ocazie importanța solidarității europene – valori care, așa cum timpul a dovedit-o, continuă să reprezinte arma cea mai puternică a Uniunii Europene”, iar „rezultatele obținute au subliniat, parcă și mai puternic, importanța unor politici economice sănătoase la nivel național și european, capabile să consolideze dezvoltarea și convergența economică în Uniunea Europeană”.

„Mă bucur că am avut ocazia să cooperez strâns cu domnul Jean-Claude Juncker, atât în calitatea sa de Prim-ministru al Luxemburgului, cât şi, ulterior, în cea de Președinte al Comisiei Europene. Interacțiunea noastră a avut întotdeauna la bază atașamentul comun pentru cauza europeană, în interesul cetățenilor. Toate acestea însoțite de franchețea și umorul fin, calități pe care Președintele Juncker a știut să le imprime întotdeauna dezbaterilor europene”, a mai transmis președintele, relatând evenimentele importante pentru România și pentru Uniunea Europeană la care a luat parte fostul președinte al Comisiei Europene

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...