Iohannis, la Iaşi: Românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii

Iohannis, la Iaşi: Românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii

Preşedintele Klaus Iohannis, care participă vineri la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române de la Iaşi, le-a transmis guvernanţilor că românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, 'proiect consfinţit prin lege', care 'obligă' statul să realizeze o autostradă de mare viteză peste Carpaţi, unind astfel provinciile istorice, şeful statului subliniind că fără această autostradă Moldova nu va putea recupera decalajul economic faţă de restul regiunilor.

"Pentru că ne aflăm la Iaşi, în inima Moldovei, transmit un semnal ferm către guvernanţi: românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfinţit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpaţi. Provinciile istorice, Moldova şi Transilvania, trebuie să fie unite! Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic", a afirmat preşedintele.

Iohannis a amintit evenimentele istorice care au avut loc la 1859 la Iaşi şi la Bucureşti - un act de mare abilitate politic, când au fost puse bazele unui stat modern.

"Pentru noi, românii, nimic nu s-a câştigat uşor şi simplu în trecutul nostru. Aşa a fost şi la 1859, când situaţia politică a principatelor române era extrem de complicată, tensiunile, disensiunile politice şi sociale, obstacolele interne şi externe nu lipseau nici atunci, însă, în ciuda tuturor provocărilor, solidaritatea şi dorinţa românilor de a se uni au reprezentat o forţă incredibilă", a arătat Iohannis.

Mica Unire este piatra de temelie a României moderne şi europene de astăzi, le-a transmis el celor prezenţi la evenimentele de la Iaşi, adăugând că modernizarea s-a concretizat în reforme sistemice în domeniul juridic, administrativ, economic şi social, constituind fundamentul pentru Marea Unire din 1918.

În prezent, mai arată şeful statului, la fel ca în 1859, politicienii trebuie să-şi asume rolul de reformatori, politica are nevoie de oameni curajoşi, de cei care consideră că 'a administra o urbe este o misiune onorantă'.

"Avem nevoie de politicieni vizionari, pasionaţi, integri şi pregătiţi, care să-şi pună patriotismul în slujba cetăţenilor, care să-şi iubească ţara cu adevărat şi să facă din ea o Românie normală", a mai transmis Iohannis.

Românii aşteaptă instituţii publice performante, cu funcţionari integri, profesionişti, oneşti şi deschişi, infrastructură de transport modernă, spitale sigure şi bine dotate, şcoli în care să-şi ducă în siguranţă copiii şi unde aceştia să primească o educaţie la cele mai înalte standarde.

"Am încredere că actualul Guvern înţelege pe deplin nevoile pe care românii le au şi că va lua în continuare măsuri concrete pentru a îndrepta toate lucrurile strâmbe. Primele luni au arătat clar că năzuinţele oamenilor au fost auzite. Din Parlament, însă, PSD vrea să blocheze toate reformele, şi de aceea avem nevoie de alegeri anticipate. Acesta nu este un moft, ci o dorinţă stringentă a societăţii pentru ca România să se schimbe în bine. Românii vor vota din nou în acest an. Sunt convins că prin alegerile lor vor demonstra, încă o dată şi încă o dată, că nu mai acceptă persoane superficiale şi slab pregătite în funcţii publice. Cei care urmăresc alte scopuri, cei care nu se vor mobiliza pentru susţinerea unor reforme oneste, în beneficiul oamenilor, cei care vor încerca să submineze lupta împotriva corupţiei vor fi excluşi automat de la treburile publice de către cetăţeni, prin vot", a spus şeful statului.

Acesta a fost huiduit de un grup de participanţi la manifestări atât la sosirea în Piaţa Unirii, cât şi pe durata când a citit discursul. În Piaţa Unirii sunt prezenţi vineri, la manifestările organizate de autorităţile locale, în jur de 8.000 de persoane.

Pe lângă discursurile reprezentanţilor instituţiilor statului, manifestările cuprind şi un Te Deum şi un cuvânt de binecuvântare rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţia Sa Teofan, alături de Preasfinţia Sa Iosif Păuleţ, Episcop Romano-Catolic de Iaşi, o defilare militară, un concert de muzică populară, o slujbă de pomenire oficiată la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi", precum şi depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. AGERPRES / (A - autor: Florin Marin, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina