Iohannis, mesaj către primari: Traversăm vremuri complicate, aveți misiunea de a gestiona resursele în mod eficient

Iohannis, mesaj către primari: Traversăm vremuri complicate, aveți misiunea de a gestiona resursele în mod eficient

Președintele României a transmis un mesaj în cadrul Galei Asociației Municipiilor din România în care susține că una dintre provocările majore ale acestei perioade este creșterea prețurilor la energie și gaze.

Iohannis îndeamnă primarii să folosească toate instrumentele de finanțare FOTO: Presidency

„Traversăm vremuri complicate, în care ne confruntăm cu o serie de crize suprapuse. Dumneavoastră, primarii municipiilor din România, aveți o misiune care nu este deloc ușoară, aceea de a găsi soluții potrivite și de a gestiona resursele într-un mod cât mai eficient și responsabil, astfel încât cetățenii să facă față dificultăților cu care se confruntă în viața de zi cu zi. Creșterea prețurilor la energie și gaze, amplificată de războiul de la granițele noastre, este una dintre provocările majore ale acestei perioade. Guvernul a adoptat măsurile necesare pentru a proteja populația, dar este esențial ca dumneavoastră, primarii, să luați cele mai bune decizii pentru comunitățile locale pe care le administrați, inclusiv prin implementarea unor planuri de reducere a consumului de energie. Să fiți aproape de cetățeni, să îi ghidați și să îi sprijiniți atunci când au nevoie”, a menționat Klaus Iohannis .

Șeful statului a punctat faptul că primarii „în îndeplinirea atribuțiilor” trebuie să rămână „atașați valorilor democratice și să promovați constant participarea publică, dialogul între cetățean și autorități, astfel încât să fie consolidată încrederea în instituții”.

Klaus Iohannis i-a încurajat pe edili să continue să folosească toate instrumentele de finanțare care asigură „punerea în practică a programelor și proiectelor care sunt în interesul oamenilor”.

„Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, al fondurilor europene de care dispunem pentru următorii ani, alături de cele guvernamentale, aveți șansa de a dezvolta comunitățile și de a reduce inegalitățile existente, cu impact pozitiv major asupra bunăstării cetățenilor. Așadar, vă încurajez să continuați să folosiți toate aceste instrumente de finanțare care asigură punerea în practică a programelor și proiectelor care sunt în interesul oamenilor”, a transmis șeful statului.

Klaus Iohannis a menționat și problema schimbărilor climatice, precizând că „clima și dezvoltarea durabilă trebuie să rămână aspecte prioritare”.

„Totodată, clima și dezvoltarea durabilă trebuie să rămână aspecte prioritare pentru dumneavoastră, în acord cu angajamentele asumate în cadrul Agendei 2030. Schimbările climatice sunt pericole reale pentru întreaga populație și este absolut necesar ca fiecare proiect pe care îl implementați să fie sustenabil și să țină cont de efectele pe care le are asupra mediului înconjurător. În acest sens, inclusiv prin digitalizare și abordări de tip smart, pot fi identificate soluții inovatoare pentru utilizarea eficientă a resurselor, pentru reducerea consumului de energie și a poluării”, a punctat președintele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?