Iohannis: Mi-aş dori ca românii care trăiesc în străinătate să se reîntoarcă acasă

Iohannis: Mi-aş dori ca românii care trăiesc în străinătate să se reîntoarcă acasă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, că românii au apărat democraţia "în stradă, dar şi în cabina de vot", precizând că îşi doreşte ca cei plecaţi în străinătate să se reîntoarcă acasă unde să găsească o Românie funcţională.

"Momentul Unirii continuă să ne transmită peste timp un mesaj fundamental: suntem responsabili fiecare dintre noi pentru soarta ţării! O ţară care s-a definit la Alba Iulia ca un actor loial al lumii democratice şi s-a proclamat drept o naţiune de cetăţeni liberi, cu drepturi şi aspiraţii europene. De aceea, Ziua Naţională a României este totodată şi sărbătoarea democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor noastre fundamentale. Românii au înţeles foarte bine acest mesaj al trecutului atunci când s-au ridicat împotriva dictaturii la Timişoara, la Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării. Unitatea naţională a fost de la începuturi indisolubil legată de aspiraţia pentru un stat de drept veritabil şi pentru o societate incluzivă. Prin felul în care românii au apărat democraţia, în stradă, dar şi în cabina de vot, societatea noastră de astăzi continuă şi întăreşte acest angajament, şi îl cere a fi asumat, fără compromisuri, de clasa politică (...) Testele dificile la care a supus istoria naţiunea noastră greu încercată nu au ştirbit deloc din idealurile şi aspiraţiile românilor. Dimpotrivă, cu fiecare prilej, societatea noastră s-a făcut puternic auzită, şi-a afirmat cu tărie voinţa şi dorinţa arzătoare pentru libertate şi democraţie", a spus Iohannis, la recepţia organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale.

El a afirmat că evoluţiile politice interne şi internaţionale au arătat cât este de important ca România să fie parte a spaţiului euro-atlantic. Şeful statului şi-a exprimat speranţa că românii care trăiesc în străinătate se vor reîntoarce în ţară.

"Unirea este sărbătoarea noastră, a tuturor, indiferent de locul în care ne aflăm. Mi-aş dori ca românii care trăiesc astăzi în diferite zone ale globului să se reîntoarcă acasă. Să găsească aici o Românie funcţională, o ţară normală, care să le ofere şansa unui viitor mai bun şi care să le asigure un nivel de trai decent. Eu cred că această viziune poate deveni într-o zi realitate şi ţine în primul rând de noi să o facem posibilă", a adăugat Iohannis.

Acesta consideră că "trecutul nu poate fi schimbat, ci asumat, cu bunele şi cu relele sale".

"Dar viitorul poate fi desenat aşa cum ne dorim, iar 2019 ne-a dovedit din plin acest lucru! Sunt convins că anii următori vor consacra opţiunile atât de clar exprimate de români în scrutinele din acest an! Nimic nu se face de la sine. Pentru Marea Unire au luptat şi şi-au dat viaţa sute de mii de români. Politicieni din toate regiunile ţării au reuşit să strângă în jurul proiectului lor de unitate români din toate categoriile sociale, de toate confesiunile şi originile etnice. Iar liderii politici de atunci au utilizat toate abilităţile diplomatice pentru a convinge Marile Puteri de faptul că românii au tot dreptul de a sta împreună într-un singur stat. Îmi doresc să onorăm moştenirea înaintaşilor noştri prin acţiune politică. Nu trebuie să avem odihnă până ce nu împlinim aspiraţiile părinţilor şi bunicilor noştri de a face din România o ţară prosperă, în care să ne placă să trăim, în care să ne simţim în siguranţă, liberi şi mândri de a fi cetăţeni români! De energia şi dăruirea pe care le investim în apărarea libertăţii şi democraţiei depinde ca România să funcţioneze ca un stat de drept, ca o societate a respectului drepturilor fundamentale ale omului, a toleranţei şi incluziunii sociale", a spus şeful statului.

Kllaus Iohannis a făcut apel la unitate.

"Doar împreună suntem puternici! Doar împreună descătuşăm întregul potenţial al naţiunii noastre! Doar uniţi ne punem în valoare resursele imense de inteligenţă şi creativitate, pentru a face performanţa de care ştim cu toţii că românii sunt capabili. În Decembrie 1989, am crezut cu toţii în cel mai frumos şi vibrant vis, acela de a trăi într-o ţară liberă, modernă, europeană, în care fiecare cetăţean să se simtă acasă, să fie protejat şi să-şi crească copiii fără grija zilei de mâine. Ca preşedinte, voi fi total implicat şi voi contribui, avându-i alături pe toţi românii, din ţară sau din străinătate, pentru ca acest vis să devină, în sfârşit, realitate!", a conchis Iohannis. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /