Iohannis, noi precizări despre drona căzută în România: Am informat aliații NATO. În situația de război la graniță avem o situație fluidă

Iohannis, noi precizări despre drona căzută în România: Am informat aliații NATO. În situația de război la graniță avem o situație fluidă

Președintele României a venit cu noi precizări legate de urmele de dronă găsite pe teritoriul României, explicând faptul că ambasadorul României la NATO a informat Aliații despre evoluția situației din România.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO Presidency.ro

În situația de război la graniță avem o situație fluidă. Azi avem altă stuație decât ieri. Asta este. Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună credință și în baza dovezilor. Nu putem să facem declarații în baza unor supoziții. MApN m-a informat – și sunt convins că de bună credință – că nu există astfel de piese (de dronă rusesă – n.red.), și asta a fost comunicarea făcută public. Între timp, situația s-a schimbat, au apărut astfel de piese, am dispus verificări profesioniste”, a spus miercuri Iohannis, referitor la schimbarea situației privind drona căzută pe teritoriul României.

Șeful statului a adăugat că „între timp situaţia s-a schimbat, au apărut astfel de piese, am dispus verificări rapide, profesioniste după care vom face următorii paşi, Între timp am informat aliaţii NATO, ambasadorul nostru de la NATO a fost însărcinat să informeze pe secretarul general, în al doilea rând să informeze aliaţii, lucru care s-a întâmplat chiar în această dimineaţă când ambasadorul nostru în cadrul Consiliului Nord-Atlantic i-a informat oficial pe toţi aliaţii despre posibilul incident şi de faptul că au fost găsite rămăşiţe care foarte probabil sunt de dronă”.

Aici ne găsim în momentul de față și în măsură în care apar noi dovezi putem face următorii pași și să comunicăm tot ce se găsește”, a mai spus Iohannis.

Declarațiile de la începutul Summitului

Înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informațiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României”, afirma Iohannis la începutul Summitului Inițiativei celor Trei Mări

În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale ale României, stat aliat NATO. Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO. O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră.”, a completat șeful statului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?