Iohannis: Nu există voinţă la nivel guvernamental pentru materializarea autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni

Iohannis: Nu există voinţă la nivel guvernamental pentru materializarea autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni

Preşedintele Klaus Iohannis a primit joi, la Palatul Cotroceni, o delegaţie formată din reprezentanţi ai asociaţiilor "Moldova Vrea Autostradă", "Împreună pentru A8" şi "Pro Infrastructura", context în care a evidenţiat că, în ciuda susţinerii constante din partea Comisiei Europene şi a disponibilităţii fondurilor europene necesare, nu există voinţă la nivel guvernamental pentru materializarea proiectului autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni.

"Preşedintele României a reiterat susţinerea pentru acest proiect, precizând că este nevoie de responsabilitate şi de asumarea unor termene clare de către Guvern în vederea realizării acestei investiţii, care reprezintă o prioritate naţională. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, în pofida susţinerii constante din partea Comisiei Europene şi a disponibilităţii fondurilor europene necesare, nu există voinţă la nivel guvernamental pentru materializarea proiectului. Guvernul României a dovedit lipsă totală de implicare şi viziune în privinţa acestei investiţii, ca şi a tuturor celorlalte mari proiecte de infrastructură", informează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Şeful statului a precizat, referitor la realizarea tronsonului de autostradă Iaşi - Târgu Neamţ prin parteneriat public-privat, că decizia este criticabilă atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi la cel al altor structuri de specialitate de la nivel european, pentru că dovedeşte o deprioritizare a investiţiei.

Klaus Iohannis şi-a manifestat aprecierea faţă de eforturile celor trei asociaţii pentru susţinerea construcţiei autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni şi a subliniat importanţa implicării societăţii civile în a-i determina pe cei responsabili să acţioneze pentru concretizarea acestor proiecte esenţiale dezvoltării ţării noastre.

Preşedintele i-a încurajat pe reprezentanţii celor trei asociaţii să continue, cu aceeaşi determinare, acţiunile în sprijinul dezvoltării infrastructurii Moldovei, asigurându-i de întreaga sa susţinere.

La rândul lor, reprezentanţii celor trei asociaţii au reclamat dezinteresul autorităţilor în ceea ce priveşte construirea autostrăzii şi au reliefat efectele negative pe care lipsa autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni le are asupra Regiunii Nord-Est: migraţia masivă a forţei de muncă, diminuarea competitivităţii şi a nivelului investiţiilor.

"Realizarea autostrăzii ar contribui semnificativ la reducerea decalajelor dintre regiunile ţării, atragerea de investiţii străine directe, crearea de conexiuni rapide şi de noi locuri de muncă", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii celor trei asociaţii i-au înmânat preşedintelui Iohannis un memoriu cu privire la autostrăzile Moldovei, document care cuprinde parcursul acţiunilor societăţii civile, corespondenţa cu autorităţile responsabile, dar şi aspecte de ordin istoric, tehnic, economic, geostrategic şi social. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Zvon...

3 De citit! / Este posibil, oare, așa ceva în inima României?

4 Așa o fi?

5 Băăă...