Iohannis: Nu trebuie să fie puse în discuție drepturile românilor care lucrează în Marea Britanie

Iohannis: Nu trebuie să fie puse în discuție drepturile românilor care lucrează în Marea Britanie

Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni că România susține respectarea liberei circulații a lucrătorilor și nediscriminarea acestora, arătând că nu trebuie puse în discuție drepturile românilor din Marea Britanie la prestații sociale.

"Referitor la cea de a patra secțiune a pachetului (propus de președintele Consiliului European — n.r.), Libertatea de mișcare și beneficiile sociale, vom susține în continuare importanta respectării principiilor fundamentale privind libera circulație a lucrătorilor și nediscriminarea acestora. Nu trebuie să fie puse în discuție drepturile cetățenilor români care lucrează în Marea Britanie sau în alte state membre în ceea ce privește accesul la prestațiile sociale", a spus Iohannis în conferința comună cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

El a explicat că în pachetul cu privire la Marea Britanie care va fi discutat la Consiliul European de la sfârșitul săptămânii se propune crearea unui mecanism de salvgardare care ar permite limitarea pentru scurt timp a accesului la anumite tipuri de prestații sociale specifice acestei țări pentru lucrătorii cetățeni ai Uniunii care doresc să intre pe piața muncii.

"Am subliniat că pentru România este important în primul rând ca mecanismul de salvgardare să fie nediscriminatoriu, să aibă un caracter excepțional și cât mai limitat în timp. Aplicarea acestuia trebuie să se facă pe baza unor justificări pertinente", a afirmat șeful statului.

Conform președintelui, trebuie evitată aplicarea arbitrară a acestor măsuri și asupra altor categorii de beneficii și să se ia în calcul numai prestațiile necontributive.

Iohannis a subliniat că România va urmări să elimine orice risc de discriminare pentru cetățenii săi în ceea ce privește posibilitatea oferită statelor membre de indexare a alocațiilor pentru copii în situația în care aceștia nu se află cu părinții în statul în care aceștia lucrează. De asemenea, el a indicat că România va urmări ca posibila indexare să nu se poată extinde către alte prestații sociale.

"Am arătat că este important ca aplicarea celor două mecanisme să nu se facă retroactiv, astfel încât să nu fie afectați cetățenii care lucrează deja pe piața muncii din respectivul stat membru gazdă. Astfel, aceste mecanisme ar urma să se aplice numai celor nou intrați pe piața muncii, după intrarea în vigoare a acestor măsuri", a spus șeful statului.

El a arătat că pachetul propus de președintele Consiliului European cu privire la Marea Britanie care va fi adoptat la sfârșitul acestei săptămâni la Bruxelles va intra în vigoare numai după ce această țară va confirma oficial că dorește să-și păstreze statutul de stat membru al UE.

Președintele Iohannis a menționat că, în ceea ce privește primele trei măsuri propuse în acest pachet privind guvernanța economică, competitivitate și suveranitate, România este dispusă să le susțină.

"Am exprimat constant o deschidere pentru identificarea de soluții pertinente, pentru că noi considerăm că este foarte important ca Marea Britanie să rămână în interiorul UE. Uniunea Europeana are nevoie de Marea Britanie și Marea Britanie are nevoie de Uniunea Europeană", a afirmat el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…