Iohannis: Nu voi agrea sub nicio formă propunerea finlandeză privind cadrul financiar multianual

Iohannis: Nu voi agrea sub nicio formă propunerea finlandeză privind cadrul financiar multianual

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că nu este de acord cu propunerea preşedinţiei finlandeze a Consiliului Uniunii Europene privitoare la viitorul cadru financiar multianual, arătând, printre altele, că banii alocaţi pentru politica de coeziune ar fi "prea puţini".

"Nu sunt deloc de acord cu această propunere finlandeză. Nu ne convine din niciun punct de vedere şi se pare că nu suntem singurii. Propunerea nu ne satisface absolut deloc. Lipsesc chestiuni esenţiale, de exemplu flexibilitatea între fonduri, banii alocaţi pentru coeziune sunt prea puţini pentru politica agricolă comună, împărţirea banilor şi condiţionalităţilor, de asemenea, nu ne satisfac. Politica agricolă şi coeziunea sunt extrem de importante pentru noi. În acest sens, nu voi agrea sub nicio formă această propunere finlandeză şi, cu siguranţă, vom ajunge la ceea ce se şi propune în concluzii - să delegăm preşedintelui Consiliului munca de elaborare a unui nou draft", a afirmat Iohannis, la sosirea la reuniunea Consiliului European.

Şeful statului a precizat că pe agenda reuniunii se află şi alte teme, "foarte complicate", precum schimbările climatice.

"În ce priveşte schimbările climatice se propune spre discuţie un obiectiv foarte ambiţios - neutralitatea climatică până în 2050, asta însemnând practic să reducem emisiile foarte mult. Pentru economiile noastre din partea estică a Uniunii este un obiectiv foarte complicat, care poate fi obţinut, dar numai cu o cheltuială foarte mare. Noi dorim ca o parte din această cheltuială să fie suportată, evident, şi din bugetul european, deci din fonduri europene, însă discuţia nu va fi simplă deloc şi cred că vom mai avea multe consilii pe aceste două teme", a susţinut şeful statului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria