Iohannis: Numai toleranța înțeleasă în sensul de discernământ și valorificare a diversității poate contracara extremismul

Iohannis: Numai toleranța înțeleasă în sensul de discernământ și valorificare a diversității poate contracara extremismul

Numai toleranța înțeleasă în sensul de discernământ și valorificare a diversității poate contracara extremismul, a afirmat președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis vineri participanților la dezbaterea internațională "Educația religioasă între radicalism și toleranță" desfășurată la Palatul Parlamentului.

 Potrivit șefului statului, "una dintre cele mai grave probleme ale lumii în care trăim o reprezintă radicalismul, fie el religios sau politic", care reprezintă "un efect negativ al lipsei de cunoaștere și al disprețuirii diversității culturale, etnice și religioase".

În opinia sa, nu se poate evolua decât construind legături durabile între națiuni, comunități și oameni.

"Istoria secolului trecut a rămas stigmatizată pentru totdeauna de consecințele nefaste ale transformării credințelor în ideologii ce au alimentat la rândul lor politici totalitare. Asistăm astăzi, din păcate, la conflicte fără precedent în istoria recentă care pun sub semnul întrebării capacitatea sferelor religioasă și laică de a comunica, de a găsi împreună un numitor comun. Cu atât mai mult devine mai urgentă cultivarea dialogului în sensul cunoașterii și al toleranței, al respectului pentru diversitatea etnică, religioasă și culturală. Nu putem evolua decât construind legături durabile între națiuni, comunități și oameni, arătând respectul cuvenit pentru cultura dialogului, exersând arta bunei întâmpinări", a adăugat președintele.

Afirmând că "diversitatea confesională ca, de altfel, și cea etnică sunt o bogăție a României" și că dă "o prețuire deosebită, ca om și ca politician, spiritualității religioase ce a avut un rol fundamental în rezistența în fața totalitarismului", Klaus Iohannis accentuează că "credințele și convingerile trebuie considerate și respectate drept componente istorice ale identității și contributori importanți la însănătoșirea societății noastre".

"De aceea, este de interes național respectarea libertății și autonomiei cultelor religioase în raport cu statul, dar și a neutralității acestuia în raport cu toate cultele, precum și respingerea de către culte a oricăror forme de politizare, radicalizare a discursului sau fundamentalism și propovăduirea spiritului de toleranță și respect reciproc între cetățeni indiferent de opiniile și convingerile lor", a punctat șeful statului.

În opinia președintelui, "școala este prin excelență locul în care învățăm ce înseamnă dialogul, toleranța, acceptarea diversității, ca factor de dezvoltare și de progres uman".

"Educația este un obiectiv național de importanță majoră pe care l-am asumat cu prioritate în mandatul de președinte al României. Consider că societatea noastră nu se poate dezvolta la deplinul său potențial decât activând resursele umane, punându-le în valoare prin intermediul unei educații performante, eficiente, capabile să răspundă unui orizont larg de aspirații și să se adecveze totodată cerințelor concrete de pe piața muncii. Angajamentele asumate prin programul național 'România educată' sunt menite să inspire și să susțină o dezvoltare pe termen lung a învățământului românesc. Toți cetățenii acestei țări, indiferent de etnie sau de religie, au dreptul egal la educație pentru o viață mai bună", a subliniat Iohannis.

El a transmis că, "deși societatea globală se definește mai degrabă în termenii secularismului, rolul crescând al spiritualității și religiei pe scena relațiilor internaționale, dar și la nivelul comunităților" este o realitate "incontestabilă".

Președintele a evidențiat că este necesară o perspectivă cât mai diversă asupra religiei ca fenomen al modernității, pentru a găsi soluții eficiente la dilemele pe care această realitate a revenirii religiei în spațiul public le generează.

"În România există o tradiție semnificativă a conviețuirii armonioase între comunități diferite etnic și religios. Vă invit s-o aprofundăm și prin intervențiile dumneavoastră în cadrul acestei conferințe internaționale și s-o dezvoltăm în viața de zi cu zi ca pe o moștenire de preț ce trebuie transmisă copiilor noștri", a mai afirmat președintele Klaus Iohannis în mesajul prezentat de consilierul Sergiu Nistor participanților la dezbaterea internațională "Educația religioasă între radicalism și toleranță".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…