Iohannis: Pe 6 aprilie va avea loc la București o conferință internațională pe tema rolului majorității și al opoziției în democrație

Iohannis: Pe 6 aprilie va avea loc la București o conferință internațională pe tema rolului majorității și al opoziției în democrație

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că pe 6 aprilie, la București, va avea loc o conferință internațională pe tema rolului majorității și al opoziției într-o societate democratică veritabilă, la care va participa secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

"România este un susținător fervent al valorilor Consiliului Europei, cu precădere al celor privind statul de drept, valori care sunt câteodată supuse unor provocări în unele state membre. Astfel, mi-am exprimat părerea că este nevoie, mai mult decât oricând, să sprijinim — la cel mai înalt nivel — standardele și valorile Consiliului Europei. Din acest motiv, împreună cu domnul secretar general (n.r. al Consiliului Europei), vom inaugura, sub patronaj comun, pe 6 aprilie, la București, o Conferință Internațională, organizată în colaborare cu Comisia de la Veneția, pe tema Rolul majorității și al opoziției într-o societate democratică veritabilă", a spus Iohannis, după întrevederea cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

El a subliniat că organizarea acestei conferințe este inițiativa secretarului general Jagland, care a solicitat Comisiei de la Veneția să elaboreze un set de linii directoare cu privire la această chestiune.

"Conferința de la București va reprezenta un reper important în procesul de elaborare a acestor linii directoare esențiale. Aceasta este speranța noastră", a afirmat Iohannis, adăugând că așteaptă cu interes vizita secretarului general al Consiliului Europei în România.

Șeful statului a menționat că împreună cu oficialul european și-a exprimat "îngrijorarea în legătură cu actualul context politic dificil din Europa, marcat de ascensiunea extremismului, populismului, xenofobiei, intoleranței și naționalismului, precum și de încercări de a acționa împotriva valorilor democratice fundamentale".

"Am căzut de acord că este esențial să acționăm cu fermitate, inclusiv folosind instrumentele Consiliului Europei, pentru a combate aceste fenomene", a spus Iohannis, care l-a asigurat pe secretarul general al Consiliului Europei de angajamentul său personal în acest scop.

El l-a informat pe secretarul general și cu privire la sprijinul României pentru proiectul unui viitor Summit al șefilor de stat și de guvern din Consiliul Europei, care să fie organizat în Franța, în anul 2019.

"Aștept cu interes să cooperăm în vederea pregătirii acestui eveniment, din postura exercitării Președinției Consiliului UE", a precizat Iohannis.

Șeful statului a arătat că discuțiile au vizat și Republica Moldova.

"Am reiterat faptul că obiectivul nostru strategic comun este să construim instituții democratice solide în această țară și să susținem continuarea procesului de reforme. Implicarea Consiliului Europei în sprijinirea pregătirii alegerilor parlamentare din 2018 este, de asemenea, esențială", a punctat Iohannis.

Șeful statului a precizat că discuțiile au vizat activitatea Oficiului Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice din București.

El a prezentat și reușitele Președinției române în exercițiu a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

Secretarul general al Consiliului Europei a apreciat rolul important jucat de România în ceea ce privește deținerea președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

"România este un partener important al Consiliului Europei. (...) România este o țară importantă și în regiune", a afirmat oficialul european.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”