Iohannis promulgă eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Iohannis promulgă eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Președintele României a promulgat legea prin care se elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Proiectul de lege a fost adoptat miercuri cu o majoritate covârșitoare în Parlament.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

„Decret privind promulgarea Legii pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Proiectul de lege prevede că de la data intrării în vigoare a legii se încetează plata pensiilor speciale ale parlamentarilor.

365 de voturi au fost înregistrate în favoarea eliminării pensiilor speciale, nu a fost niciunul „împotrivă“, dar au existat trei abțineri față de acest demers (adică Mircea Chelaru – AUR, Adrian Costea – AUR, Andi Grosaru – deputat neafiliat).

Marcel Ciolacu a precizat în urma votului din Parlament că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor reprezintă primul pas din întreg demersul Coaliției pentru reforma în zona de pensii speciale și a interzicerii cumulării pensiei cu salariul de la stat: „Am terminat cu pensiile speciale la parlamentari, urmează cumulul pensiei cu salariul. Există excepții la aleșii locali, dreptul de a alege și a fi ales este în Constituția României. Vor fi excepții la actori, la medicii care sunt și profesori“.

La rândul său, președintele Senatului și al PNL a transmis: „Mesajul este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine. Arătăm în acest fel că avem voința și determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face același lucru cu alte categorii de pensii speciale“.

Eliminarea pensiilor parlamentarilor, motiv de ceartă în Coaliție

Mai mulți aleși ai PNL și PSD s-au atacat și ironizat după adoptarea eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor, care a trecut de legislativ cu un vot covârșitor.

Tonul a fost dat de Dan Motreanu, prim-vicepreședinte al PNL.

Marcel Ciolacu ar trebui să își depună mandatul de premier dacă proiectul prin care pretinde că sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este respins de Curtea Constituțională. Parlamentarii beneficiază astăzi de pensii speciale din cauza unei legi care a intrat în vigoare în 2015, printre semnatari aflându-se Marcel Ciolacu.În toți acești ani, PNL a susținut că toate pensiile trebuie calculate pe bază de contributivitate. Parlamentul a votat două proiecte ale PNL – privind anularea și, ulterior, impozitarea tuturor pensiilor speciale, dar, din păcate, au fost respinse de CCR. Astăzi Marcel Ciolacu se bate cu pumnii în piept că ar fi eliminat pensiile speciale pentru parlamentari. De fapt, proiectul depus de Alfred Simonis (PSD) este în mod intenționat neconstituțional“, a afirmat Dan Motreanu, despre o lege care, potrivit lui, ar avea probleme de constituționalitate. Cu toate acestea, 101 colegi liberali au votat-o.

De asemenea, și Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL, a cerut ca premierul să facă un pas în spate dacă proiectul pică la CCR.

Replica a venit prima dată de la Marian Mina, președintele PNL Giurgiu. „Motreanu, colegul tău Rareş Bogdan desfiinţa pensiile speciale în 30 de zile... De vreo 3 ani! Ciolacu chiar a reuşit în 11 zile! Asta este diferenţa între noi. Voi sunteţi nişte scandalagii de doi bani, care nu aveţi nicio treabă cu ideea de guvernare.Voi sunteţi nişte scandalagii de doi bani, care nu aveţi nicio treabă cu ideea de guvernare. Lătraţi la gard în continuare, noi ne vedem de reforme şi de economie“, a precizat Mina.

Și Marcel Ciolacu a ales să ironizeze declarația lui Motreanu. Întrebat dacă și-ar depune mandatul, șeful PSD a punctat: „Categoric! Și mă duc la CCR ca pe urmă să decid şi în locul CCR-ului, nu? Trăim într-o ţară liberă şi toată lumea are dreptul de a avea opinii“. „Am un program coerent de care mă voi ţine în fiecare zi“, a completat Ciolacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”