Iohannis: Războiul nu este al Europei, acest război afectează cu certitudine întreaga lume

Iohannis: Războiul nu este al Europei, acest război afectează cu certitudine întreaga lume

Președintele a declarat în cadrul simpozionului internațional „The Idea of Europe” că agresiunea inițiată de Rusia a unit țările la nivel european și trans-atlantic. Iohannis a evidențiat nevoia de construire de parteneriate și cu țări și regiuni din întreaga lume.

Iohannis a participat la simpozionul „The idea of Europe” FOTO: Presidency

"Avem nevoie ca întreaga comunitate internaţională să fie unită, deoarece acest război nu este războiul Europei. Acest război afectează cu certitudine întreaga lume - în planul securităţii alimentare şi energetice, al perturbărilor economice sau împiedicării eforturilor de luptă împotriva schimbărilor climatice. Trebuie să fim conştienţi că, deşi agresiunea Rusiei ne-a unit la nivel european şi transatlantic, aceasta riscă să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională. Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să consolidăm legăturile cu vecinătatea noastră apropiată şi cu Aliaţii noştri, precum şi să ducem mai departe în mod credibil promisiunile de extindere a Uniunii Europene, trebuie să extindem mesajul şi să construim parteneriate şi cu ţări şi regiuni din întreaga lume", a spus şeful statului la simpozionul internaţional "The Idea of Europe" organizat de Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas, potrivit Agerpres.

Șeful statului român a evidențiat că România a facilitat tranzitul a peste șapte milioane de tone de cereale din Ucraina și va continua acest demers, ca „o contribuţie la gestionarea insecurităţii alimentare care poate afecta ţările vulnerabile de pe glob".

"Este necesar să identificăm mijloacele prin care putem egala pe scena globală puterea noastră economică, astfel încât să nu asistăm la o derivă geopolitică către discursul Rusiei şi, prin urmare, către autoritarism şi în detrimentul democraţiei. Este clar că maniera în care răspundem la toate aceste provocări va defini modul în care va arăta harta geopolitică în viitor", a spus Iohannis, potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis a precizat că atacul Rusiei nu este doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva fundamentelor europene, valori precum democrația, libertatea, drepturile omului sau exercitarea suverană a drepturilor.

Președintele României a participat astăzi la simpozionul internațional „The Idea of Europe”, organizat de Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas, Republica Lituania. La eveniment participă și președintele Lituaniei, președintele Republicii Letonia și Președintele Republicii Polone.

Ulterior, Iohannis a participat la Summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova.

La finalul summitului, președintele României susține declarații de presă comune cu Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, Președintele Republicii Letonia, Egils Levits și Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…