Iohannis, românilor din Philadelphia: Vă rog să contribuiți în continuare la bunăstarea relației dintre România și SUA (FOTO)

Iohannis, românilor din Philadelphia: Vă rog să contribuiți în continuare la bunăstarea relației dintre România și SUA (FOTO)

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis le-a solicitat, joi, românilor din Philadelphia să contribuie în continuare la bunăstarea relației dintre România și SUA.

 "Comunitățile românești, așa cum este această frumoasă comunitate din Philadelphia, sunt extrem de importante pentru mine personal, dar și pentru România. (...) Sunteți importanți pentru noi, sunteți vitali pentru păstrarea legăturii cu patria și mă bazez foarte mult pe dvs și pe ceilalți români din SUA atunci când vine vorba de Parteneriatul Strategic cu SUA. Este extrem de important că dvs și celelalte comunități foarte bine închegate, contribuiți cu toții, ca și americanii, la bunăstarea acestei țări și vă rog să contribuiți în continuare la bunăstarea relației dintre țările noastre", a spus Iohannis, la întâlnirea cu românii din Philadelphia.

El a precizat că, în momentul în care a fost stabilită vizita sa în SUA, după o "selecție atentă" a comunităților de români, a ales să vină la Philadelphia.

"În afară de faptul că sunteți o comunitate de care suntem mândri, aveți în Philadelphia o istorie extrem de bogată, în primul rând istoria Statelor Unite, dar iată că se întâmplă să găsim un document, și astăzi am avut ocazia să vedem originalul, care a contribuit la existența statului român. Este acea renumită declarații de principii care, împreună cu opinia fermă a președintelui Woodrow Wilson, a făcut posibilă, de exemplu, Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, Ziua noastră Națională, dar și alte popoare, în special din mijlocul și din estul Europei, au putut beneficia de aceste prevederi, care au fost o primă formulă de autodeterminare a popoarelor", a spus Iohannis.

Șeful statului a amintit de întâlnirea sa cu președintele american, Donald Trump, în prima parte a acestui an.

"După această vizită, relația noastră a devenit deosebit de puternică și am reușit să dăm o nouă dimensiune Parteneriatului strategic dintre România și SUA", a spus Iohannis.

El a precizat că Donald Trump a arătat, la acel moment, că apreciază foarte mult comunitatea de români din SUA.

"M-am bucurat foarte mult cu acea ocazie să aflu că domnia sa apreciază foarte mult comunitatea de români din SUA și am găsit peste tot români foarte respectați, începând de la Casa Albă, la sediul ONU și în foarte multe locuri. Între timp, nici nu mi se mai pare un lucru special ca, în SUA, lumea să mă salute în limba română", a afirmat șeful statului.

El a fost însoțit la eveniment de soția sa, Carmen Iohannis. A fost prezent de asemenea ambasadorul României în SUA, George Maior, acesta arătând că este prima întâlnire a unui președinte român cu comunitatea de români din zonă.

La evenimentul organizat la Union League din Philadephia, cel mai vechi club din Statele Unite ale Americii, au participat aproximativ 100 de persoane.

La finalul discursului, șeful statului a stat de vorbă și s-a fotografiat cu participanții.

Președintele Iohannis a vizitat joi, la Philadelphia, și Liberty Bell și complexul Independence Hall .

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

3 Ucraina a umblat la „cutia cu maimuțe” pentru atacul din Crimeea? În cazul ăsta, Rusia s-ar confrunta cu probleme enorme

4 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

5 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...