Iohannis, săgeți către Dîncu pe tema Ucrainei: „Să citească mai frecvent revista presei”

Iohannis, săgeți către Dîncu pe tema Ucrainei: „Să citească mai frecvent revista presei”

Președintele a comentat afirmațiile făcute de ministrul Apărării, privind negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, susținând că „unii demnitari” trebuie să citească „mai frecvent revista presei”.

Șeful statului a comentat afirmația controversată a ministrului Apărării FOTO Arhivă

Șeful statului a precizat că recomandarea este pentru unii demnitari români, pentru a afla pozițiile oficiale adoptate atât de România, cât și de întreaga Uniune Europeană.

„În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea, cu toții, că doar Ucraina va decide când și cum și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziții”, a răspuns președintele României, Klaus Iohannis, fiind întrebat cum vede afirmațiile șefului din fruntea ministerului Apărării.

Ce a spus ministrul Apărării

Vasile Dîncu a declarat într-un interviu, privind negocierile de pace dintre Ucraina și Federația Rusă, că „singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Ştefan Radu Oprea, a declarat că în opinia sa declarația ministrului a fost scoasă din context, dintr-o explicaţie mai amplă pe care acesta a dat-o.

„Cunoscându-l pe domnul ministrul Dîncu, cred că este o declaraţie scoasă din context, dintr-o explicaţie mai amplă pe care domnia sa a făcut-o”, a susținut purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea.

Reacția președintelui Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski i-a răspuns duminică seara ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, care a afirmat că negocierile reprezintă singura șansă pentru încheierea războiului din Ucraina, susținând că propunerea privind negocierile de pace ca singură soluție se înscrie într-un discurs ce aparține manipulărilor rusești.

„Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuși manipulărilor rusești cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Dorește statul terorist pace? Evident că nu. O dovedește în fiecare zi și în fiecare noapte".

Președintele Ucrainei a subliniat și că „teroarea constantă împotriva populației civile este respingerea evidentă de către Rusia a negocierilor reale”, explicând, totodată, că atunci „când cineva vrea negocieri, el nu face asta. Dar când cineva este terorist, face exact asta. Ajută negocierile cu adevărat la învingerea terorii? Acum fiecare trebuie să răspundă sincer la această întrebare pentru el însuși. Teroriștii sunt uciși”.

USR cere convocarea ministrului în Parlament

În urma declarațiilor făcute de ministrul Apărării, USR a anunțat că cere chemarea lui Vasile Dîncu în Parlament, la „Ora Guvernului” pentru a da expllicații.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale