Iohannis: Salut anunţul făcut de Cancelarul Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Schengen

Iohannis: Salut anunţul făcut de Cancelarul Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de mulțumire, după afirmarea sprijinului Germaniei pentru aderarea României la spațiul Schengen. Cancelarul Olaf Scholz a explicat că statul român îndeplinește toate condițiile.

Președintele a mulțumit pentru sprijinul acordat de cancelarul Germaniei FOTO Precidecy / Arhivă

„Salut anunţul făcut astăzi, la Praga, de Cancelarul Olaf Scholz cu privire la sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Spațiul Schengen - un obiectiv strategic al ţării mele, care îndeplineşte în mod clar toate cerinţele tehnice. Îi mulţumesc pentru angajamentul său personal”, a scris preşedintele Klaus Iohannis, într-o postare pe Twitter.

Și președintele Camerei Deputaților, șeful PSD Marcel Ciolacu, și șeful Diplomației române au transmis mesaje de mulțumire și susținere.

„Credem că aderarea la spațiul Schengen va întări acțiunea de ansamblu a Uniunii pentru a contribui la o piață internă fără fragmentări”, a susținut ministrul Bogdan Aurescu.

Mesajele transmise de liderii politici români vin în contextul în care Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că susține aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Liderul guvernului german a afirmat că cele trei țări întrunesc toate criteriile tehnice pentru aderare și că va „lucra pentru a le vedea ca membre cu drepturi depline”.

Olaf Scholz: Schengen unul dintre cele mai mari succese ale UE”

Schengen-ul este unul dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene, iar noi trebuie să-l protejăm și să-l dezvoltăm. Iar asta înseamnă și să acoperim golurile rămase”, a declarat Scholz.

După aceea, și alți oficiali din alte țări membre ale UE și-au expus susținerea pentru aderarea României, iar Parlamentul European a votat în mai multe rânduri pentru acest lucru.

Cu prilejul vizitei sale în România, care a avut loc în luna iunie, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că „Franța e alături de România” în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen.

Dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. De atâţia ani încoace Franţa este alături de România”, a declarat președintele Macron.

Cât de aproape este România de aderarea la Schengen

Executivul de la Bucureşti este încrezător că România este tot mai aproape de aderarea la spaţiul Schengen, în contextul războiului din Ucraina şi ca urmare a demersurilor făcute la nivel internaţional în acest sens.

Premierul Nicolae Ciucă a susţinut, într-un interviu acordat publicaţiei Bloomberg, că România ar putea deveni, începând din acest an, membră a spaţiului Schengen, după mai bine de un deceniu de aşteptare.

Potrivit prim-ministrului, aderarea ţării la Schengen devine un obiectiv realizabil atât de repede în contextul ajutorului oferit de România de la izbucnirea războiului din Ucraina şi având în vedere implicarea statului la nivel internaţional.

„Tot ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiţi să devenim membri Schengen. Ne aşteptăm cu adevărat ca toţi ceilalţi lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut” , a declarat premierul în cadrul interviului pentru Bloomberg .

Context politic favorabil

Afirmarea României ca un actor important la nivel internaţional în gestionarea crizei de securitate generată de războiul din Ucraina a readus în discuţie atât aderarea statului la Spaţiul Schengen, cât şi ridicarea vizelor pentru Statele Unite.

Eurodeputatul Victor Negrescu a subliniat la începutul anului că este important ca România să profite anul acesta de actualul context politic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...