Iohannis: Salut pasul făcut de Guvernul Ucrainei în problema aşa-zisului limbaj artificial „moldovenesc”

Iohannis: Salut pasul făcut de Guvernul Ucrainei în problema aşa-zisului limbaj artificial „moldovenesc”

Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia guvernului ucrainean prvind decizia de a nu mai exista „limba moldovenească”. La rândul său, președintele statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit pentru sprijinul privind demersurile Ucrainei pentru aderarea la UE.

Președintele român a salutat decizia FOTO Inquam Photos

„Salut pasul făcut de Guvernul Ucrainei privind implementarea înțelegerii în problema așa-zisului limbaj artificial „moldovenesc” la care am ajuns cu președintele Zelenski săptămâna trecută, la București. Un pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic între statele și societățile României și Ucrainei”, a transmis președintele Klaus Iohannis pe platforma X.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a transmis președintelui României mulțumiri privind dpijinul acordat în aderarea la Uniunea Europeană.

„Așa cum am agreat în București, săptămâna trecută, înaintăm cu parteneriatul strategic dintre Ucraina și România. Mulțumesc României pentru sprijinirea Ucrainei în drumul către Uniunea Europeană și aștept cu nerăbdare deschiderea discuțiilor de aderare a Ucrainei în acest an. Împreună facem Euopa mai puternică”, a transmis șeful statului Ucrainean.

Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, care i-a mulţumit premierului Ucrainei pentru sprijinul acordat în decizia Guvernului ucrainean ca limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina să fie româna şi nu „limba moldovenească”

Premierul Marcel Ciolacu i-a mulțumit, în cadrul declarațiilor comune, omolugului Ucrainean, Denis Shmyhal, privind decizia de a nu mai exista „limba moldovenească”, anunțând că, din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială - limba română.

„În mod special, vreau să îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce priveşte decizia de a nu mai exista în acest moment «limba moldovenească». Din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială - limba română”, a afirmat Marcel Ciolacu, în declaraţia comună de presă susţinută, miercuri la Kiev, împreună cu premierul Ucrainei Denys Shmyhal.

Premierul a mai susținut că, în opinia sa, „această invenţie a Federaţiei Ruse, prin această decizie a guvernului ucrainean a dus la o îndepărtare a unei nedreptăţi”.

„Sunt ferm convins că împreună, în continuare, vom conlucra cum am conlucrat şi în ceea ce priveşte tranzitul şi exporturile grânelor din Ucraina şi pentru a modifica legislaţia în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, acestea fiind în oglindă toate drepturile pe care le au ucrainenii în România vor fi regăsite şi în legislaţia din Ucraina, astfel încât toţi românii de origine română care trăiesc în Ucraina să aibă aceleaşi drepturi”, a mai afirmat Ciolacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat