Iohannis: „Sărbătoarea luminii” ne îndeamnă să reflectăm şi la ameninţarea extremismului şi a xenofobiei

Iohannis: „Sărbătoarea luminii” ne îndeamnă să reflectăm şi la ameninţarea extremismului şi a xenofobiei

Preşedintele României, Klaus Iohannis, le-a transmis un mesaj, duminică, comunităților evereiești din România, cu ocazia Sărbătorii Hanuca, arătând că „Sărbătoarea luminii” îndeamnă și la reflecție privind ameninţarea extremismului şi a xenofobiei.

Președintele le-a urat comuniune, pace și prosperitate celor care sărbătoresc Hanuca FOTO Facebook

„Cu prilejul sărbătorii Hanuca 5783 transmit salutul meu călduros și felicitări conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, precum şi tuturor membrilor comunităţilor evreieşti din ţara noastră. Cu fiecare braţ al menorei, actualizând metafora solidarităţii pentru evreii din România şi întreaga lume, Hanuca aprinde flacăra credinţei şi a speranţei. Generaţii de evrei şi-au trecut, de-a lungul timpului, torţa acestei frumoase tradiţii, împărtăşindu-ne bogăţia valorilor noastre comune: libertate, adevăr, respect şi iubire pentru semeni”, a transmis președintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă.

Șeful statului a explicat și că „luminile menorei celebrează credința, viaţa şi fraternitatea, mențin vie amintirea celor care au participat la edificarea României moderne. Ritualul inaugural al primei seri de Hanuca este şi un prilej de evocare a contribuţiilor remarcabile pe care comunitatea evreiască din România le are în construirea binelui comun”.

Totodată, „Sărbătoarea luminii” ne îndeamnă să reflectăm şi la ameninţarea extremismului și a xenofobiei, care proliferează în lumea contemporană, şi de care nici România nu este ocolită. Lecțiile dureroase ale istoriei trebuie să reprezinte mereu un imbold care să ne determine să respingem și să condamnăm ferm discursul urii”, a mai spus președintele.

Președintele Klaus Iohannis a mai transmis că este „alături de comunităţile evreieşti din România reunite de spiritul generos al sărbătorii Hanuca”, cu căldura și forța acestor gânduri”.

„Vă urez ca lumina ei să vă aducă împreună, în comuniune, pace şi prosperitate”, a mai spus președintele, potrivit sursei citate.

Mesajul transmis de șeful statului a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale, la Templul Coral din Bucureşti.

Hanuca, sărbătoarea evreilor din toată lumea

Evreii au intrat în Sărbătoarea Luminilor, Hanuca, în care timp de 8 zile vor aprinde seara lumânări într-un sfeşnic special cu 8 braţe („hanuchia“) şi vor înălţa rugăciuni. Hanuca înseamnă „inaugurare“ (sau „dedicare“, „educaţie“) în ebraică, fiind închinată păstrării religiei mozaice, în ciuda vicisitudinilor. Sărbătoarea are dublă semnificaţie - istorică şi spirituală.

Evreii sărbătoresc Hanuka (româneşte Hanuca) de regulă în luna decembrie, anul acesta perioada festivă fiind în zilele de 2-10 decembrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”